Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Lejtőre került a paradicsom ára

Március közepéig folyamatosan drágult a paradicsom Hollandiában és Spanyolországban, Budapesten pedig már egy árszintre került az import és hazai áru.

Hollandia

Egészen február végéig a BelOrta árverési csarnokban a fürtös paradicsom ára mindössze 1,2-1,3 euró/kg (475-515 Ft/kg) között ingadozott. Március elejétől azonban jelentős emelkedés következett be, és az átlagár elérte a 2,4 euró/kg (950 Ft/kg) szintet. Az utóbbi pár napban a paradicsom ára ismét csökkenést mutatott, de ez összhangban van az előző két évben megfigyelt tendenciával, amikor is megkezdődött a lassú mérséklődés az alacsonyabb nyári árak felé.

Forrás: pixabay.com

Spanyolország

Almería körzetében februárban még 50 cent/kg (200 Ft/kg) körül járt a paradicsom ára, ami márciusban elérte az 1,36 euró/kg-os (535 Ft/kg) csúcsot. Innen március végére 1,06 euró/kg (420 Ft/kg) szintre kapaszkodott vissza. Hollandiában jelenleg a ZON árverési csarnokban a spanyol paradicsom 1,14-1,19 euró/kg (450-470 Ft/kg) közötti áron cserél gazdát.

Magyarország

A Budapesti Nagybani Piacon a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentkezik a március közepén megfigyelt kis mértékű áremelkedés, ami azt jelenti, hogy az import paradicsom ára az egy héttel korábbi 880-920 Ft/kg-os sávból 900-1000 Ft/kg tartományba emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy már nincs jelentős különbség az import és hazai tételek ára között: a magyar paradicsomot 910-1100 Ft/kg áron lehet kapni a Nagybani Piacon.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés