Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Jelentős növekedés az idei év első negyedévében a marokkói paradicsom exportban

Az előző évben tapasztalt visszaesést követően óriási fellendülést mutatott a marokkói paradicsom külföldi értékesítése.Az idei év első negyedévében Marokkó új rekordot ért el a hajtatott paradicsom exportja területén: a 2024 első három hónapjában lebonyolított 266 ezer tonnás kivitel 10%-kal haladja meg a 2023-ban kiszállított mennyiséget, és 9%-kal magasabb a legutóbbi öt év átlagánál.

Forrás: pixabay.com

Pedig egyáltalán nem indult jól a 2023/24-es exportszezon a marokkói termelők számára: a Souss-Massa régió, amely kulcsfontosságú mezőgazdasági körzet, súlyos aszállyal és történelmi rekordokat döntő nyári hőmérséklettel szembesült, augusztusban például +50,4 C-ra szökött fel a főmérő higanyszála. Októberben a Bernard vihar 100 km/h feletti széllel érkezett, és olyan erős homokvihart okozott, hogy Larache régióban több zöldségtermesztő üvegház és fóliasátor is megsérült. Ezeket a problémákat súlyosbította a ToBRFV vírus terjedése az üvegházakban, ami jelentős terméskiesést eredményezett.

Ennek következtében 2023 második felében a paradicsomexport meredeken visszaesett, így a 2023-as éves exportmennyiség az előző évektől megszokott növekedés helyett csökkenést mutat: a 2022-es 717 ezer tonnát követően 660 ezer tonnára zsugorodott.

A 2023-as évben Marokkó hajtatott paradicsom exportja közel 660 ezer tonnát tett ki, amelynek döntő része az Európai Unió piacain talált gazdára: a teljes mennyiség csaknem fele Franciaországba, 18%-a az Egyesült Királyságba, 9%-a Hollandiába, 6%-a pedig Spanyolországba érkezett – a legjelentősebb afrikai célországnak Mauritánia bizonyult a teljes kivitel 4%-ával.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés