Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Értékben jelentősen nőtt a 2023-as zöldségexport

Továbbra is messze a hajtatott paradicsom Marokkó “piros aranya”, de egyre bővül a paprika és az uborka kivitele is.

Bár 2023-ban Marokkó frisszöldség-exportja volumenben 14%-kal (1,06 millió tonnára) csökkent a 2022-es évhez képest (de még mindig 5%-kal több az ötéves átlagnál), értékben ez 12%-os éves növekedést jelentett (1,6 milliárd dollár, ami csaknem 50%-kal múlja felül az ötéves átlagot). A 2023-ban bekövetkezett visszaesést sem a kereslet hiánya, hanem a rendkívül kedvezőtlen időjárási jelenségek okozták.

Forrás: pixabay.com

Továbbra is az üvegházi paradicsom számít a marokkói exportbevételek sarokkövének: értékben ez az ágazat teszi ki a teljes frisszöldség-kivitel csaknem háromnegyedét, mintegy 1,2 milliárd dollárt. A szektort tavaly az 50°C feletti csúcshőrmérsékletekkel jelentkező rendkívüli nyári hőség, majd később az üvegházakat is elpusztító, a Larache régióra lezúduló Bernard vihar nagyon kedvezőtlenül érintette, így az üvegházi paradicsom exportja 11%-kal 660 ezer tonnára csökkent. Ennek ellenére Marokkó megőrizte pozícióját a világ harmadik legnagyobb friss paradicsomexportőreként, csak Mexikó és Hollandia előzte meg.

Az exportbevételek rangsorában a második helyen a paprika áll, ami különösen az üvegházi zöldségeken belül jelentős növekedést mutatott a fizikai exportvolumenben. Marokkó paprikaexportja 2023-ban 4%-kal, 174 ezer tonnára bővült, de ennél sokkal fontosabb, hogy értékben 55%-kal, 230 millió dollárra emelkedett.

Exportbevétel alapján a harmadik-negyedik helyen a cukkini és a tökfélék következnek a friss zöldségek kategóriáján belül. Figyelemre méltó, hogy a cukkini kivitele mind mennyiségben, mind értékben viszonylag stabil maradt az előző években: Marokkó 47 ezer tonna cukkinit és tökfélét exportált 2023-ban, körülbelül 45 millió dollár értékben.

Az évi 23 millió dolláros árbevételével a hajtatott uborka a negyedik helyen áll, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a zöldségféle mutatta a legdinamikusabb növekedést: exportja körülbelül 60%-kal bővült. Az uborkát elsősorban fűszernövények (például a petrezselyem és a tárkony) követték 14 millió dolláros export értékkel, de a sárgarépa, a hagyma, a csemegekukorica és a káposztafélék kivitele is jelentősen hozzájárult az értékesítési adatokhoz.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés