Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Drága és kevés a paradicsom a piacokon

A spanyol és a marokkói import mennyiségének visszaesésével egyértelműen keresleti piac alakult ki, amelyet a török paradicsom sem tud ellensúlyozni.

Lengyelországban a paradicsom piacát továbbra is a rendkívül szűkös kínálat jellemzi, és az import paradicsom mennyisége sem elegendő a kereslet kielégítéséhez. Ugyanez volt a helyzet tavaly télen és tavasszal is, és úgy tűnik, hogy az akkor érvényes forgatókönyv valósul meg az idei szezonban is. Ez már csak annál is valószínűbb, mivel a mediterrán országok termesztése az utóbbi években megszokott problémákkal küzd: Spanyolországban évek óta egyre kisebb a volumen, főleg az erősödő marokkói konkurencia miatt, de ebben a szezonban időjárási problémák is nehezítették a termelést. Marokkó is időjárási problémákkal küzdött, ott a rekord hőség drasztikusan csökkentette a volument – Lengyelországból például gyakorlatilag teljesen eltűnt a marokkói paradicsom a boltok polcairól.

Forrás: pixabay.com

A Spanyolországból importált paradicsom nagykereskedelmi ára ugyanolyan magas, mint tavaly, a 9,00-12,00 PLN/kg (790-1050 Ft/kg) közötti sávban mozog fajtától, csomagolástól és minőségtől függően, ami 10,50 PLN/kg (920 Ft/kg) körüli átlagárat jelent. Tavaly ilyenkor ez némileg alacsonyabb volt ugyan, az átlagár 10,00 PLN/kg (875 Ft/kg) körül alakult, de január végén hirtelen 14,00 PLN/kg (1230 Ft/kg) ugrott, majd március 7-ig folyamatosan emelkedett a paradicsom ára. Összehasonlításképp: két évvel ezelőtt, 2022. január 17-én még 6,00 PLN/kg (525 Ft/kg) volt a spanyol importból származó paradicsom átlagára.

Az erősen keresleti piacot némileg enyhíti a Törökországból származó paradicsom, ám ennek mennyisége messze nem elegendő a spanyol és a marokkói kiesés ellensúlyozására, ráadásul a török paradicsom minősége sem feddhetetlen. A török importból származó paradicsom nagybani ára jelenleg 7,00-9,00 PLN/kg (615-790 Ft/kg), ami átlagosan 8,00 PLN/kg (700 Ft/kg) körüli átlagárat jelent.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés