Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Áprilisban megnőtt az érdeklődés a lengyel Gala iránt

Még a hús keménységével kapcsolatos problémák ellenére is élénkült a távoli piacokról érkező kereslet a lengyel alma iránt.

Bár a lengyel Gala iránti kereslet csúcspontja már régen elmúlt, április elején érdekes módon mégis megélénkült a kereslet az almafajta iránt. Ez az élénkülés főleg az exportban jelentkezik, ami azért különös, mert a jelentős minőségi problémák miatt úgy nézett ki, hogy külföldről már nem keresik idén ezt a fajtát. A minőségi gondok a betakarítás előtti és alatti kedvezőtlen időjárási körülményekből erednek, és elsősorban a hússzilárdságot érintik – márpedig a keménység igen fontos, ha Lengyelországtól távol lévő piacokra kell szállítani a gyümölcsöt.

Forrás: FruitVeb

Az exportadatok azonban azt mutatják, hogy a Gala fajtából (elsősorban a csíkos változatokból) még mindig bőven jut külföldi, távoli piacokra.  Talán azért is van ez így, mert ebből a fajtából még mindig nagyobb a lengyel készlet, mint tavaly. A WAPA adatai szerint március 1-jén a lengyel Gala készletszintje 55 ezer tonna volt, ami 10 ezer tonnával több, mint egy évvel korábban. Az európai helyzet azonban egészen más: összesen 200 ezer tonna van raktáron, ami nagyjából megfelel a 2023-as szintnek.

A lengyel Gala iránti nagyobb kereslet, valamint a más európai országokból érkező kisebb konkurencia (az olasz készletek 40 ezer tonnát, a francia készletek pedig 33 ezer tonnát tesznek) végül a fajta árának kismértékű, de csekély mértékű emelkedését eredményezte. Jelenleg a 70+ átmérőjű Gala leggyakrabban a 2,20-2,50 PLN/kg (200-230 Ft/kg) áron kerül forgalomba (a csíkos fajták esetében). Amint az az alábbi grafikonon is látható, ez még mindig a tavalyi árszint felett van.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés