Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

A vöröshagyma mérsékelt áremelkedése várható

Belföldi áruból kínálati hiány uralkodik a piacon, de az olcsó import nem hagyja elszállni a nagybani árakat.

Január-február folyamán általában nem jellemző, hogy a vöröshagyma ára emelkedésnek induljon Lengyelországban. De már látszik, hogy ez nem egy átlagos szezon. A kínálat az idény kezdete óta meglehetősen korlátozott, de az árak egyelőre nem rekordmagasak, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az előző szezonban a piac még az ideinél is nagyobb problémákkal küzdött, és a hiány miatt soha nem látott drágulás következett be. Ha az alábbi ábrán nem vesszük figyelembe a tavalyi év árait, látható, hogy csak a 2018/19-es piaci évben, az egymást követő két rossz termőév árai hasonlíthatók a mostani szintekhez – az árak szorosan követték a termésmennyiség alakulását.

Forrás: pxhere.com

A 2023-as év őszi időszakának árstabilizációs időszaka január elején véget ért, és jelenleg a méretre osztályozott, zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára 21%-kal, a 1,80-2,20 PLN/kg (160-195 Ft/kg) közötti sávba emelkedett. Az import hagyma nagykereskedelmi ára jelenleg 1,40-1,60 PLN/kg (125-140 Ft/kg) az Üzbegisztánból és Kazahsztánból behozott áru esetében, a Hollandiából importált vöröshagyma ára pedig az 1,70-2,00 PLN/kg (150-175 Ft/kg) közötti tartományban alakul.

A lengyel hagyma drágulásának hátterében az a jelenség is meghúzódik, hogy a kelet-európai országokban is emelkedett az ár: Moldovában az év eleje óta 9%-kal (átszámítva 1,37 PLN/kg-ra, azaz 120 Ft/kg-ra), Üzbegisztánban pedig 11%-kal (0,66 PLN/kg-ra, azaz 60 Ft/kg-ra). Ukrajnában egyelőre stagnál a vöröshagyma ára, jelenleg 13 hrivnya/kg (1,39 PLN/kg, azaz 120 Ft/kg).

Az a tény, hogy a keleti országokban a hagyma ára közel sem olyan magas, mint a tavalyi év azonos időszakában, azt vetíti előre, hogy bár a korlátozott belföldi termésű árukészlet miatt a hagyma árának emelkedése várható, ez a drágulás azonban közel sem lesz olyan intenzív, mint tavaly.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés