Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Segítséget nyújtanak az OTP Agrár munkatársai az AGROmashEXPO-n

Idén minden eddiginél nagyobb területen, a Hungexpo mind a nyolc pavilonját elfoglalva közel 300 kiállítóval nyílt meg a 42. Nemzetközi Agromashexpo és Agrárgépshow.

Az idén újra induló pályázatok miatt is érdemes a gazdálkodóknak személyes tapasztalatokat szerezni a lehetséges fejlesztésekről, amiben segítségükre vannak az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának szakértői, akik a Merkantil Bankkal és a Groupama Biztosítóval közös standjukon várják az érdeklődőket a G pavilon 403A standján a kiállítás szombati záró napjáig.

Fotó: OTP Agrár

„Ha versenyképesen akarunk termelni, nem úszhatjuk meg a fejlesztést” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 42. Nemzetközi Agromashexpo és Agrárgépshow megnyitóján mondott beszédében. A tárcavezető nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi, az agráriumot kiemelten sújtó gazdasági és éghajlati változások közepette a siker titka az alkalmazkodás és a változás. A miniszter köszönetet mondott a kiállítóknak, hogy elhozták gépeiket, és – ahogy fogalmazott – „megmutatják a jelenben a jövőt”. Az új technológiák segítenek ugyanis alkalmazkodni, azok alkalmazásával tudunk megfelelni a kihívásoknak – tette hozzá.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban végrehajtandó fejlesztésekhez szükséges pénzügyi feltételeket biztosítja a kormány: 2027-ig 2900 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a gazdálkodók megvásárolhassák a legmodernebb technológiákat. Nagy István a gazdálkodóktól azt kérte, hogy merjenek beruházni.

Fotó: pixino.com

A mezőgazdaságban és különösen az agrárgépészek körében jellemző munkaerőhiányt enyhítendő a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elindította a „Legyél te is agrárgépész!” programját, amelynek köszönhetően 2015 óta közel ötszörösére emelkedett az agrárgépész szakiskolákba jelentkezők száma – mondta el a megnyitón Harsányi Zsolt, a Megfosz elnöke. Egy tehetséggondozó program bevezetését is tervezik a jelenlegi iskolarendszer keretein belül, amelyben megteremtik a lehetőséget arra, hogy a diákok elérhessék a legkorszerűbb technológiákat, megismerkedjenek azok alkalmazásával. Harsányi Zsolt elmondta azt is, hogy az idei kiállításra háromezer diákot várnak, akik számára a Megfosz és a Hungexpo ingyenesen biztosította a belépőjegyeket, és a szövetség tagjai támogatták a kedvezményes utazásukat is.

A Megfosz-elnök arról is beszélt, hogy az agrárgépek fejlesztésében két irány figyelhető meg: egy erős „zöldvonal”, ami alatt a környezet- és talajkímélő művelést és a kemikáliák visszaszorítását célzó fejlesztéseket értette, másrészt pedig minél hatékonyabb, minél profitábilisabb munkát biztosító eszközöket igyekeznek kialakítani. A hatékonyság azonban továbbra is kulcsszó marad – tette hozzá.

A mezőgazdaságban már több mint egy évtizede technológiai forradalom zajlik, az okos megoldások azonban nem csak az agrárium működését alakítják át, hanem magát az életformát is – mondta a megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. A hazai agrárágazat fejlődését jól jellemzi, hogy míg 2010-ben a magyar mezőgazdaság termelékenysége az uniós átlag 45 százalékán állt, ma már eléri a 67 százalékát.

Az idei kiállítás egyébként az eddigi legnagyobbhoz, a tavalyihoz képest idén tovább nőtt: 38 ezer négyzetméteren közel 300 kiállító mutatja be termékeit, köztük a 14 országból érkezett 40 külföldi 14 országból mind a nyolc pavilont elfoglalja.

Ganczer Gábor bejelentette: idén decemberben új kiállítással jelentkezik a Hungexpo: a felmerülő igényeket figyelembe véve Animashexpo címmel szerveznek egy rendezvényt, amely speciálisan az állattenyésztés újdonságaira helyezi a hangsúlyt.

agrotrend.hu/OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés