Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Piac

Németország: 180 millió eurós agrártámogatás a háború okozta károk enyhítésére

A német szövetségi kormány két lépcsőben indít szinte bürokráciamentes agrártámogatási programot az orosz-ukrán háború következményeinek enyhítésére.

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy megkezdik az összesen 180 millió eurós úgynevezett kiigazítási támogatási csomag folyósítását azoknak a termelőknek, akiket az orosz-ukrán háború begyűrűző következményei különösen súlyosan érintenek.


Fotó:

Első lépésben 135 millió eurót osztanak szét a gazdálkodók között, gazdaságonként maximálisan 15 ezer euró mértékben. A támogatás igénybe vételéhez szükséges papírmunkát, jelentkezési feltételeket igyekeznek a minimális szintre csökkenteni.

Az első lépcső 135 millió eurós keretösszegéből körülbelül 42 ezer agrárvállalkozás számíthat forrásokra, a fán termő gyümölcsök ágazata 4,7 millió euró, a bogyósok 2,3 millió, a spárgatermesztők 5,1 millió, az iparizöldség-termesztők 10,7 millió euró, a frisszöldség-termesztők 7,6 millió euró, míg az intenzív zöldségtermesztési ágazat 4,65 millió eurós támogatásban részesül. A támogatások kifizetését a Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL, Bundesministerium für Ernahrung und Landwirtschaft) intézi, feltétel a fenntarthatósági előírásoknak való megfelelés (ezt a 2021-ben már folyósított zöldítési komponens folyósítása igazolja).

Novembertől várhatóan megindulhat a fennmaradó 45 millió eurós keret folyósítása is, ezt a német kormány csekély összegű támogatás formájában fogja utalni, ehhez viszont – ellentétben az első lépcső 135 millió eurós keretével – uniós jóváhagyás is szükséges. Erre a támogatásra a német gazdák október 1-31. között adhatják be kérelmüket, a cél főleg az első keretből nem vagy csak kis mértékben részesülő kisgazdaságok megsegítése, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák például csak legfeljebb 10 hektáros mérethatárig pályázhatnak.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés