Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Hamarosan elindulnak az állati genetika erőforrásaira kiírt pályázatok

Az Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, valamint a szakmai támogató tevékenység megvalósításának támogatására kiírt pályázati felhíváshoz kapcsolódó támogatási kérelmek benyújtásának időszaka 2024. június 3-tól indul.

A pályázati felhívás keretében a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, valamint a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez kapcsolódó tevékenységek esetében, három célterületen − 1. célterület: Ex situ génmegőrzés, 2. célterület: Szakmai támogató tevékenység, 3. célterület: In vitro génmegőrzési tevékenység – lehet támogatást igénybe venni.

Mint ismeretes 2024. április 17-én megjelent az „Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének és szakmai támogató tevékenység megvalósításának támogatása” című, KAP- RD24-RD26-1-24 kódszámú pályázati felhívás.

A támogatás célja a magas genetikai értéket képviselő és akár kihalással, genetikai erózióval fenyegetett, mezőgazdasági szempontból értékes védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták megőrzésének és fenntartásának a támogatása.

A pályázati felhívás alapján normatív, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azon génmegőrzéssel foglalkozó természetes és jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, akik hozzájárulnak a fent említett állatfajták genetikai állományának megőrzéséhez.

A pályázati felhívás keretében a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, valamint a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez kapcsolódó tevékenységek esetében az alábbi három célterületen lehet támogatást igénybe venni:

– 1. célterület: Ex situ génmegőrzés,

– 2. célterület: Szakmai támogató tevékenység,

– 3. célterület: In vitro génmegőrzési tevékenység.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a támogatási kérelmek benyújtási időszaka 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tart! A támogatási kérelmeket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen keresztül lehet benyújtani.

A fent megjelölt három célterülethez kapcsolódó műveletek végrehajtására rendelkezésre álló időtartam 5 év, amely 2024. május 1-től 2029. április 30-áig terjedő időszak. Az intézkedésben való részvétel feltételeinek a művelet/ek végrehajtására rendelkezésre álló teljes időtartam alatt folyamatosan fenn kell állniuk!

A pályázati felhívás és annak mellékletei az alábbi linken érhetőek el:

https://kap.gov.hu/tamogatas/kap-rd24-rd26-1-24

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózatán keresztül segíti a gazdálkodókat a kérelmek benyújtásában.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés