Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Elrajtolnak az idei méhészeti támogatások

Újra beadható a méhcsaládonkénti “1000 forintos” és a méhészeti járművekre igényelhető de minimis támogatás.

2024-ben újra lehetőség nyílik igényelni a méhcsaládonkénti “1000 forintos” támogatást. A méhegészségügyi csekély összegű támogatás helyett mostantól a Válságtámogatás – Méhegészségügyi támogatás igényelhető, továbbra is a 29/2019. (VI. 20.) AM rendelet és a 6/2024. (I. 31.) számú Kincstár Közlemény alapján. A támogatás iránti kérelmeket 2024. február 1. és 2024. február 28. között lehet benyújtani. A támogatás alapja a 2023 november 15-ig a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR) bejegyzett méhcsaládok száma. További információk a támogatás igénylésének módjáról és feltételeiről az OMME, illetve a Kincstár weboldalán találhatóak.

Forrás: pixabay.com

2024. február 15. és 2024. április 15. között nyújthatják be a méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatáshoz kapcsolódó kérelmüket a 4/2014. (I. 27.) VM rendelet, valamint az 5/2024. (I. 30.) számú Kincstár Közlemény alapján azon méhészek, akiknek a tárgyévben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonukban, és a vizsgálat adatait bejelentették a TIR-be.

A támogatás legfeljebb kettő darab méhészeti eszközhordozó jármű, illetve vándor méhesház üzemben tartásához kapcsolódó megfizetett, és igazolt költségekre, továbbá a jogszabályban meghatározott feltételekkel a megvásárolt OBU fedélzeti rendszer megvásárlásához kapcsolódó költségekre igényelhető.

Figyelem! Amennyiben az igénylő 2024-ben első alkalommal lép be az Államkincstár támogatás kezelő felületére el kell végeznie a kötelező adategyeztetést.

25/2023. (VI.26.) AM rendelet tavaly év végéig szabályozta a méhészeti támogatásokat, így számos jogcím (gyógyszer cukor és a méhhigéniás eszközök beszerzése, új eszközök támogatása stb.) tekintetében még nincs érvényben új támogatási rendelet, a beszerzésekkel ezen jogcímekhez kapcsolódóan érdemes kivárni, illetve tájékozódni. A 2023-as méhállatjóléti támogatás kifizetési kérelmének beadása várhatóan a nyár elején lesz esedékes.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés