Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Bizakodnak az agrárcégek a K&H felmérése szerint

Bizakodva kezdték az évet az agrárcégek, idén a pénzügyi eredményeik javulására és az uniós pályázatok folyósítására is számítanak – közölte a K&H szerdán az MTI-vel.

Felmérésük szerint a mezőgazdasági társaságok várakozásai 2023 végén még jelentősen elmaradtak az utóbbi évek csúcsidőszakaitól, de már elmozdult a vállalkozói hangulat a mélypontról, amit 2023 harmadik negyedévében mértek. Ekkor 4,7 százalékos árbevétel- és 2,3 százalékos profitnövekedéssel számoltak, a tavalyi utolsó hónapokban viszont már 6,5 százalékos, illetve 4,6 százalékos emelkedést vártak.

Forrás: pxhere.com

A beruházási szándék egyelőre nem változott, továbbra is a cégek 54 százalékának vannak ilyen szándékai 2024-re. A fejlesztési tervek legnagyobb része, csaknem 27 százaléka informatikai korszerűsítés. Az uniós források érkezésében 57 százalék bízik, ez a legmagasabb érték az ágazati rangsorban, hiszen például a kereskedelemben csak 39 százalék, a szolgáltató vállalkozások körében mindössze 37 százalék számít arra, hogy idén uniós forrásokhoz jut. Az ipari, építőipari cégek 54 százaléka vár brüsszeli pénzeket – tették hozzá.

A K&H november 6. és 30. között összesen 400 magyarországi mikro-, kis- és közepes vállalkozás várakozásait mérte föl. Az agrárszektorból 84 cégre terjedt ki a kutatás – olvasható a közleményben.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés