Keresés
Close this search box.

Agrárpénzek

Békepárti és gazdabarát európai politikára van szükség

Mára 156 ezer gazdálkodó összesen több mint 460 milliárd forint támogatáshoz jutott a tavalyi egységes kérelmeik után – mondta a Polgári Est rendezvénysorozat csépai állomásán Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette azt is, hogy már több mint 5000 gazdálkodó igényelte a kiemelt állami kamattámogatással működő Agrár Széchenyi Kártya MAX+-t, ezzel hozzájutva mindössze 5%-os kamatköltségű hitelfinanszírozáshoz.

Feldman Zsolt ismertette, hogy az elmúlt két év számos kihívás elé állította az agráriumot. Az orosz-ukrán háború és a szankciós politika jelentősen növelte az európai energiaköltségeket, ma átlagosan 40-50 százalékkal többe kerülnek a termeléshez kapcsolódó inputanyagok egy mezőgazdasági termelőnek, mint a háború előtti években. Szintén a háború következménye, hogy az Európai Unió vámmentes és korlátok nélküli kaput nyitott az ukrajnai mezőgazdasági terményeknek, amellyel megfosztja az uniós és a magyar gazdákat is eddigi piacaiktól. Ezért a mezőgazdaság számára rendkívül fontos, hogy az európai politika a béke pártján álljon, ezzel segítve a piaci és termelési viszonyok normalizálódását.

Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

Megjegyezte, hogy az elmúlt években az EU-ban kifejezetten mezőgazdaság ellenes és a szektor életét nehezítő politika uralkodott. „Gazdatüntetések sorozata kellett ahhoz, hogy érdemben beszélhessünk és tárgyaljunk a gazdákat támogató adminisztrációs terhek könnyítéseiről. Közös cél, hogy az európai döntéshozók gazdabarát politikát folytassanak” – tette hozzá az államtitkár.

Továbbra is jelentős nehézséget okoz az uniós ukrán gabonaimport – világított rá Feldman Zsolt, aki szerint a hagyományos növénytermesztés területén a megoldások közé tartozik a precíziós gazdálkodás és az inputanyagok való tudatosabb felhasználása vagy a rosszabb adottságú területeken a kevéssé intenzív termesztés technológiák alkalmazása. Elengedhetetlennek tartja a termelési szerkezet diverzifikálását és az alternatív szántóföldi kultúrák alkalmazását. A prémium minőségű terményre mindig van kereslet.

Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

Kitért arra is, hogy folyamatosan jelennek meg a vidékfejlesztési pályázatok felhívásai a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének keretei között. Várhatóan húsvét után ismerhetik meg a gazdák a beruházási kiírásokat, amelyek segítséget jelentenek majd a hatékonyságnöveléshez és a termelés diverzifikáláshoz. A beruházásoknál biztosítékmentes előfinanszírozás nyújtható, amely támogatja a fejlesztések megvalósulását.

Felhívta a figyelmet, hogy érdemes nyomon követni az Agrárminisztérium tematikus weboldalát, a www.kap.gov.hu-t, amelyen bővebb tájékoztatás érhető el a pályázati felhívásokról.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés