Keresés
Close this search box.

Természet

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.

A Kis-Sárréten 2003-ban észleltük az első rétisas költést a faj újbóli megtelepedését követően. Azóta a párok száma lassan emelkedett és az elmúlt években elérte a jelenlegi öt költőpáros állományt. A faj kötődik a vizes élőhelyekhez, amelyekben a térség bővelkedik, hiszen a Biharugrai- és Begécsi-halastavakon kívül az igazgatóság kezelésében több mocsár és vizes élőhely-rekonstrukció is található itt.

Fotó: Tóth Imre

A téli időszakban távolabbi vidékekről, elsősorban Európa északi részéből is érkeznek hozzánk rétisasok, amelyek között alkalmanként gyűrűs példányok is találhatók. Ezeket már több alkalommal is sikerült azonosítani, főleg a jégen, táplálkozás közben, erős nagyítású távcsövek segítségével. Hazánkban a faj gyűrűzése, különböző programok keretében már több évtizede folyik, de a Kis-Sárréten ebben az évben került sor rá először.

Május elején az öt pár közül négynél hajtottuk végre a gyűrűzést. A fészkekben egy párnál egy fióka volt, a többinél egységesen két-két fióka, koruk 6-7 hetes. Ezen kívül még két távolabbi párnál végeztünk jelölést, ahol egy, illetve két fiókát sikerült jelölnünk. A program végrehajtásában segítségünkre voltak a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az MME munkatársai is. Bízunk benne, hogy a most meggyűrűzött fiókákat a későbbiekben valahol sikerül majd épségben viszontlátni, ezzel is hozzájárulva a fajról alkotott ismereteink bővítéséhez.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés