Keresés
Close this search box.

Természet

Kiderült hol telel a legtöbb bagoly

Túrkeve még mindig a „legbaglyosabb” település. Az idei országos felmérésen az is kiderült, hogy a Jászkunság több más települését is nagyon kedvelik az éjszakai ragadozómadarak.

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok ez évi országos lakossági felmérésének összesítése. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint az összefogás ismét sikeres volt, a beérkező adatokból kiderült, hogy a számolás idején hazánk legalább 638 településén, 1035 helyszínen, 11 629 erdei fülesbagoly telelt.

– A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti park-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák, összesen 431 felmérő vett részt – számoltak be a MME illetékesei.

Forrás: pixabay.com

Az aktív részvételnek köszönhetően Magyarország összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is jól mutatja, hogy 2024-ben 130 olyan településről érkezett információ, ahonnan 2018 óta minden évben.

A felmérésből kiderült, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét továbbra is különösen kedvelik az éjszakai ragadozómadarak. 

– Ezernél is több baglyot számláltak Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. Idén is Túrkevén nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly, igaz, a korábbiaknál kevesebb: 280 egyed – olvasható az MME beszámolójában.

További vármegyei települések is kedveltek a baglyok körében: Kisújszálláson 170, Kengyelen 167, Martfűn 144, Mezőtúron 135, Szolnokon 134, Karcagon 131, Kuncsorbán 119, Jászapátin 116, Újszászon pedig 112 egyedet számoltak a felmérés keretében.

agrotrend.hu / szoljon.hu
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés