Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Természet

A fenntartható erdőgazdálkodásnak kiemelt szerepe van az agrárium jövőjében

Az erdők védelme nem merül ki annyiban, hogy nem szemetelünk, és nem tépkedjük le a védett növényeket. Ennél jóval összetettebb munkáról van szó, amit az erdészek végeznek el. A szélsőséges időjárás és az illegális kitermelés azonban őket is kihívások elé állítja. Hogyan lehet fenntarthatóan használni az erdő adta javakat, és miben nyilvánul meg az erdő védelme, gyarapítása és használata?

Az erdők változatossága, növény- és állatvilága, vizes élőhelyei olyan hatással vannak az ökoszisztémára, ami nélkül kijelenthetjük, nem tudnánk létezni. Fennmaradásuk, gyarapításuk így kiemelkedő feladat. Az aszályos nyarak, a hirtelen rövid fagyok és az invazív kártevők azonban az erdőket sem kímélik.

Az erdőgazdálkodás olyan szakmai tudást feltételez, amely nemcsak a klíma okozta változásokra, hanem az emberek káros viselkedésére is választ ad. Ismerjük meg jobban, mit is jelent pontosan a fenntartható erdőgazdálkodás, és hogyan valósítható meg!

A klímaváltozás az erdőkre is rányomja a bélyegét.
Kép: canva

Mit jelent a fenntartható erdőgazdálkodás fogalma?

A fenntarthatóság ma már az erdőgazdálkodás és az erdészek munkájának legfontosabb része. Habár korábban ez elsősorban gazdasági szempontokat takart, ma már az ökológiai, a természetvédelmi funkciók legalább annyira jelentősek. Hiszen a klímaváltozásra az élettér fenntartásáért adott reakciók mindenkire hatással vannak. Most már nem csak a ciklikusság, a faanyag kitermelése, a kitermelés helyének meghatározása, a gazdasági szempontból hasznos javak értékesítése a cél.

Annál is inkább, mivel mi, emberek nem tudnánk erdők nélkül létezni. A fenntarthatóság ebből a szempontból elsősorban azt jelenti, hogy úgy műveljük, vigyázzuk, gondozzuk erdeinket, hogy az előnyeiket a későbbi generációk is élvezhessék. Az ökoszisztéma és a biológiai sokféleség fenntartása tehát kulcskérdés az erdőgazdálkodás során.

Azért is különleges ez a gazdálkodás, mert a meghozott döntések valóban hosszú távra (száz évekre) szólnak. Nem árt eltűnődnünk kicsit az erdőben élő fák életkorán, a funkcióikon, a fák közötti kommunikáción. Vagy azon, hogy mennyi faj számára nyújtanak otthont, életteret, táplálékot a fák. Persze az erdőgazdálkodás nemcsak a fákat érinti, hanem az erdő minden élőlényét.

Nem csak a fák vesznek részt az erdők életében.
Kép: canva

A fenntarthatóság szerepe több mint kiemelkedő

Ha csak a fajtagazdagság, a biológiai sokféleség jelentőségét nézzük, az erdők szerepe óriási. Ebben a szerepben pedig mi, emberek is hatalmas teret kapunk, hiszen sok esetben rajtunk áll az erdő egészségének fenntartása, az állomány megőrzése. Ha azt nézzük, hogy egy 100 éves faállomány mennyi idő alatt regenerálódhat (100 év alatt), az erdőgazdálkodás megtervezése nem könnyű feladat.

Akárhonnan is nézzük, faanyagra szükség van. Az azonban, hogy honnan és mennyit termelünk ki, valamint miként pótoljuk a kivágott fákat, nem egyszerű döntés. Ez bizony szakértelmet kíván.

Az erdő megújításakor például a főfajok mellett ún. elegyfajok is megjelennek, ugyanis így nagyobb lesz az erdő ellenálló képessége. A kitermelés kapcsán pedig az erdő többszintűségére helyezik a hangsúlyt, ami a klíma szempontjából is kedvező lehet.

A sokféleség az erdőkre is jó hatással van.

Agrotrend.hu/ greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés