Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Tanácskozott az EU KAP-hálózat végrehajtási almunkacsoportja

 

Az európai KAP-hálózat végrehajtási almunkacsoportjának 2023. november 9-i találkozója – a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság (DG AGRI) szervezésében – elsősorban a KAP stratégiai terv előrehaladására összpontosított – írta cikkében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A találkozó résztvevői többnyire a tagországok mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért, valamint környezeti ügyekért felelős minisztériumai, irányító hatóságai, gazdálkodói és egyéb szakmai szervezetei voltak.

Az AKI képviseletében Bálint Csaba, a Fenntarthatósági Kutatások Igazgatóság kutatója vett részt az eseményen az almunkacsoport állandó tagjaként.

Fotó: AKI

A rendezvény keretében a DG AGRI szakértői bemutatták a tagállami KAP stratégiai tervek Közös Kutatóközpont (EU JRC) által készített elemzésének legfontosabb eredményeit, a tagországok közötti hasonlóságokat és eltéréseket a kilenc specifikus és egy átívelő célkitűzéshez kapcsolódó szükségletekben, intézkedésekben és forrásallokációban, illetve a várható hatásokat olyan területeken, mint a környezeti és klímacélok, a fiatal gazdálkodók, a foglalkoztatás, az innováció stb.

A KAP stratégiai tervek tagállami szintű végrehajtásának előrehaladását néhány felkért hozzászóló ismertette a saját országára vonatkozóan.

Ennek kapcsán szóba került a nagyobb országok (pl. Németország) regionális stratégiáinak összehangolása és annak nehézsége, illetve általában véve az egyszerűsítésre (simplification) vonatkozó erőfeszítések visszafogott sikere, a vidékfejlesztés háttérbe szorulásának kockázata, de jó gyakorlatok említésére is sor került, mint pl. a finnországi digitalizációs fejlesztések a végrehajtásban.

A KAP-hálózat monitoring bizottságokra, az ökológiai alapprogram (Eco-scheme) tervezésére és megvalósítására, illetve a készségfejlesztésre specializálódott tematikus csoportjainak képviselői is beszámoltak munkájukról, találkozóik eredményeiről.

Összességében, a közös agrárpolitika megvalósításának egyes területein kiemelten fontos az átláthatóság, a valódi egyszerűsítés, a rugalmasság a végrehajtásban, a kommunikáció, a gazdálkodók és egyéb kedvezményezettek számára az információ megfelelő átadása, a kapacitásépítés.

A területi dimenzió hangsúlyosabb érvényesülésének előmozdítása érdekében szükség van az Európai Bizottság főigazgatóságainak (DG-k) fokozottabb együttműködésére.

Interaktív csoportmunka keretében a hálózat által a következő néhány évben (2027-ig) felkarolandó témákat, azok relevanciáját, céljait és célcsoportjait, kívánatos formátumait, módszereit és tevékenységeit, elvárt eredményeit azonosították a résztvevők: ilyen témakörként jelent meg a KAP stratégiai terv „zöld architektúrájának” megértése, a digitalizáció eszközeivel történő egyszerűsítés, a generációváltás és az integrált területi megközelítés.

agrotrend.hu/AKI 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés