Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Országos Vízügyi Főigazgatóság: Az árvízi kockázat kezelés, illetve megelőzés kiemelt jelentőségű feladat

Országos Vízügyi Főigazgatóság összefoglalta közleményében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökséghez kapcsolódó árvízvédelmi vonatkozású feladatokat.

A klímaváltozás következtében megnövekedett az árvizek, illetve a heves esőzések utáni villámárvizek gyakorisága. 2021 nyarán Németországban és a Benelux államokban heves árvíz követelt halálos áldozatokat. 2023-ban az év első és második felében is súlyos árvizek voltak Kelet-, Közép- és Dél-Európában is. Az árvizek kezeléséhez egyedi, innovatív, rugalmas (alkalmazkodni képes) és gyors reagálás szükséges. Javasolt a komplex árvízvédelmi, árvízi mentési kapacitások erősítése. Az árvizeknek való kitettség egyidejűleg több országot érintő katasztrófát okozhat, ezért szükséges az európai uniós katasztrófakockázat-csökkentési és – reagálási rendszerek további erősítése.

Fotó: Pixabay

Magyarország 2024 második félévében betöltendő Európai Unió Tanácsának elnöksége keretében – a 2011-es elnökséghez hasonlóan – célul tűzte ki egy EU Tanácsi Következtetés kialakítását „Az uniós árvízkezelés erősítése, komplex árvízvédelmi, árvízi mentési kapacitások erősítése” címmel. Ennek szakmai megalapozása érdekében 2024 júliusában „Árvízbiztonság az Észak-atlanti térségben” címmel nemzetközi és hazai szakemberek bevonásával munkaműhelyt tart.

A workshop céljai között szerepel az árvízi biztonság szinten tartása, növelése, valamint az Európai Unió területén tartózkodó személyek mindennapi életminőségének javítása, az anyagi javaik védelme, a gazdasági szereplők üzem folytonos működésének, azok versenyképességének növelése. Ennek érdekében a munkaműhely szervezői komplex felmérést végeznek a tagállamokban. Az eredményeket magas szintű szakmai egyeztetés során értékelik ki a munkaműhelyen. Ezzel megalapozzák „Az uniós árvízkezelés erősítése, komplex árvízvédelmi, árvízi mentési kapacitások erősítése” Tanácsi Következtetés szakmai tervezetének tartalmi kialakítását.

A munkaműhely szervezési munkáiban, valamint a szekcióvezetési munkákban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett az Országos Vízügyi Főigazgatóság, és a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. is részt vesz.

A workshop eredményeként létre fog jönni egy Tanácsi Következtetés. Ez ki fogja jelölni mind az árvízvédelem, mind pedig a polgári védelem számára a fejlődési, fejlesztési irányokat. A soros EU Elnökség prioritásait is követve, várhatóan a workshopon és a munkacsoporti munkákon túl is az árvízvédelem és árvízmegelőzés sok feladatot fog jelenteni a magyar fél szakpolitikai képviselőinek és a szakmabelieknek is.

agrotrend.hu / ovf.hu, Belovai Tamás

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés