Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

EM: kettős rekorddöntést hozott a február a környezetkímélő autózásban

Kettős rekorddöntést hozott a február a környezetkímélő autózásban, zöld rendszámos járműből 90 ezernél, tisztán elektromosból 50 ezernél több fut már Magyarországon – írja az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki Facebook bejegyzésében.

Kiemelték, februárban két fontos mutatóban is jelentős mérföldkövet lépett át Magyarország az elektromobilitás hazai terjedésében. A világoszöld hatósági jelzéssel forgalomba helyezett gépjárművek száma a múlt hónapban 88 229-ról 90 823-ra nőtt, a tisztán elektromos hajtásúaké 49 757-ről 51 461-re.

Az Energiaügyi Minisztérium ismerteti, hogy a teljes állomány 2594 darabos gyarapodása havi rekordnak számít. Az eddigi csúcs 2252 darab volt 2022 márciusában. Ugyanígy minden korábbinál nagyobb, 1704 darabos a bővülés a tisztán elektromos kategóriában. Itt 2021 decembere csúszott le a képzeletbeli dobogó tetejéről az akkori 1522 darabbal. A komplett zöld flotta 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére nőtt. A leginkább környezetbarát járműpark pedig több mint hat és félszeresére nőtt Magyarországon.

Hangsúlyozták, a jövő a zöld energiáé. A kormány a tiszta energiatermelés mellett több programmal ösztönzi a tárolást is összesen 200 milliárd forint értékben.

Felidézik, hogy a vállalatok február eleje óta igényelhetnek állami hozzájárulást tisztán elektromos személyautók és kishaszonjárművek beszerzéséhez. A legfrissebb adatok szerint az eddig beérkezett 1918 pályázatban több mint 9,1 milliárd forint támogatást kértek a cégek 2347 gépjármű megvásárlásához. A 30 milliárd forintos keretösszegű kiírás jövő tavaszig nyitva áll a hazai vállalkozások előtt.

(Nyitókép: Pixabay/Skitterphoto)

agrotrend.hu /MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés