Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

AM: folyamatosan bővül az ország fával borított területe

 

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelemmel folytatja az ország fával borított területeinek növelését, a határozott elkötelezettséget az is jelzi, hogy 2024-ben a Közös Agrárpolitika keretein belül az erdőtelepítési pályázatok az első között nyílnak majd meg – olvasható a kormany.hu cikkében.

Magyarország településeinek zöldítéséhez és az ország fával borított területeinek növeléséhez az erdőtelepítéseken túl hozzájárult az idén harmadik alkalommal meghirdetett Településfásítási Program is, amelynek köszönhetően 10 ezer sorfa állt a vidéki települések rendelkezésére.

Fotó: illusztráció, canva.com

A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálta, az erdész szakemberek segítették az ültetéseket a helyi közösségek aktív részvételével. A programban 443 település vett részt, közülük 136 először csatlakozott.

Az Agrárminisztérium együttműködésével 2020-ban indult el az „Újszülöttek Erdeje” Program, aminek keretében a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben tett vállalás szerint 2030-ig, minden Magyarországon született gyermek után tíz, de legalább évi egymillió fát ültetnek el.

Éves szinten 2022-ig az Újszülöttek Erdeje Program keretein belül az állami erdészeti társaságok összesen 300 hektár erdőt telepítettek.

Idén pedig további 150 hektár területen folytatódott a program. A program során kizárólag őshonos, elegyes erdők telepítése történik, így az erdőterületek növelését magas biodiverzitású és természeti értékű erdőállományok biztosítják.

Továbbá az állami erdészeti társaságok 2023-ban is prioritásként kezelték a lakosság tűzifa igényét, az áru nagy megfelelő mennyiségben és jó minőségben rendelkezésre állt.

Ezen felül a kormány 5 milliárd forintot biztosított 2024. február közepéig tartó Szociális Tűzifaprogramhoz Tüzelőanyag Programra, amely az 5000 fő alatti településeken élő rászoruló családoknak nyújtott segítséget a települési önkormányzatokon keresztül.

Fotó: illusztráció, canva.com

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett mind a jelenlegi programok átgondolt folytatásában, mind az új lehetőségek feltárásában. A tárca megteremtette és a jövőben is fenntartja a feltételeit annak, hogy a gazdálkodók számára az alacsonyabb termőképességű területeken vonzó lehetőség legyen az erdőtelepítés és a hosszú távú, fenntartható erdőgazdálkodás.

Érdemes említést tenni arról is, hogy a fenntartható erdőgazdálkodással megőrizhetők a természeti értékek, miközben a társadalom számára egyre több ökoturisztikai funkció is fejleszthető.

Az erdők látogatottsága az elmúlt években átlagosan 25-30%-kal növekedett, egyes térségekben akár megháromszorozódott.

A jövőben az ágazat a rendszerváltozás óta nem látott forrásnövekedésre számíthat.

Forrás: MTI

Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig.

A kormány azt szeretné a megemelt támogatásokkal elérni, hogy a magyarországi erdők állapota javuljon, területük bővüljön, a fenntartásukat végző vállalkozások pedig versenyképesek legyenek.

Az erdészeti szektor már 2024 februárjában számíthat az új kiírások megjelenésére, amelyek új területeken nyújtanak támogatást, mint például a képzési és tanácsadási rendszerek, valamint a fiatal erdőgazdálkodók vállalkozásindítását segítő programok.

agrotrend.hu/kormany.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés