Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

A zöldségközösségek útmutatója a friss, fenntartható helyi élelmiszerekhez

Nincs is idillibb, mint saját kertben zöldséget termeszteni. Azonban van, aki csak élvezné a megtermelt javakat, vagy egészen egyszerűen nincs lehetősége, ideje veteményest fenntartani. Ha a hazai szezonális és minőségi zöldségekre esküszöl (nagyon helyesen), akkor lépj be egy zöldségközösségbe – más néven dobozközösségbe –, és élvezd a legszuperebb élelmiszereket! Mutatjuk, hogyan csináld!

Forrás: pixino.com

Nemcsak szezonális zöldséget tehetsz így a családi asztalra, hanem húst, tejterméket vagy egyéb élelmiszert is. Szerencsére itthon is egyre több gazdaság választja ezt az utat, az ország számos területén becsatlakozhatsz. De nézzük meg először, mi is az a zöldségközösség, és milyen előnyöket élvezhetsz, ha tag leszel!

Mi az a zöldségközösség vagy dobozközösség?

A közösségi mezőgazdaság vagy dobozközösség lényege az, hogy helyben termelt, általában vegyszermentes kertből származó zöldségeket vásárolhatsz a szezonalitás jegyében. A kiválasztott gazdaság heti rendszerességgel biztosítja számodra a friss hazai terményt, cserébe elköteleződést vár. Ez van, ahol havi, de általában inkább éves szinten működik. Mit jelent ez?

Adott egy havi vagy éves díj, amelynek befizetésével elköteleződsz egy gazda mellett, cserébe ő vállalja, hogy minden héten minőségi, vegyszermentes élelmiszert tesz az asztalodra. Az így létrejött közösség tagjai te magad és a gazda vagytok, hiszen így kölcsönösen támogatjátok egymást. Te a megélhetést biztosítod számára, ő pedig az egészséges élelmiszert, amelyet garantáltan a szezonalitás és a vegyszermentesség jegyében állít elő.

Magyarországon jelenleg 19 ilyen gazdaság működik a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint, amelyek 2022-ben összesen több mint 1000 tagot számláltak.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a számodra szimpatikus vagy helyileg elérhető gazdálkodó egész évi terméséből részesedsz. A zöldség-gyümölcs dobozban érkezik az átvevőpontra, ahol annyi a dolgod, hogy átvedd, hazavidd, és élvezd a legtöbb esetben első osztályú, máshonnan nehezen beszerezhető élelmiszert. Mivel nemcsak Budapesten és környékén, hanem számos más megyében is elérhetők ilyen gazdaságok, bárhol is lakj az országban, becsatlakozhatsz.

Mik az előnyei annak, ha zöldségközösségtaggá válsz?

A gazdálkodó számára egyértelműen a biztonságot és a biztos vevőket jelenti egy dobozközösség létrehozása. A gazda ökológiai elvek szerint termeszt, nem függ a piacoktól, a beszállítóktól. Nem kell attól tartania, hogy minden zöldségnek egyformának és tökéletesnek kell lennie, hiszen a vevői pontosan tudják, mit jelent a vegyszermentes zöldségtermesztés. Lássuk, mennyi mindent nyersz azzal, ha elkötelezed magad a közösségi mezőgazdaság mellett!

  1. Minőségi élelmiszert, amely sok esetben különleges tájfajtákat jelent. Vegyszermentes, ellenőrzött élelmiszert, amelyet a boltban egészen biztosan nem kapsz meg.
  2. Állandó ellátást zöldségekből, élelmiszerekből fix áron.
  3. Helyi élelmiszert, amit nem kell szállítani, raktározni, csomagolni.
  4. Tudatos döntést, amivel a helyi mezőgazdaságot, a kistérségeket is támogatod.
  5. Recepteket, tippeket az élelmiszerek felhasználásához.
  6. A „luxust”, hogy tudod, kitől vásárolsz, ami biztonságot jelent.
  7. Változatosabb, egészségesebb étrendet, hiszen így olyan élelmiszerekkel is kiegészülhet a repertoárod, amelyeket magadtól nemigen tennél a kosaradba.
  8. Kapcsolatot és egy közösség erejét, ami sok pozitívumot hozhat az életedbe.

Ki kell emelni, hogy a közösségi mezőgazdaság a kockázatot is magában hordozza. Azt is vállalod, ha az időjárás és a klímaváltozás megnehezíti a gazdálkodó életét, és esetlegesen nem kapsz olyan élelmiszert, amit év elején reméltél. Tehát sorsközösséget is vállalsz, és egy helyi gazdálkodót támogatsz.

Csatlakozz te is!

Sok közösségi gazdálkodó nyújt lehetőséget még a csatlakozásra, azonban lassan már benne vagyunk a szezonban, ezért ha érdekel ez a fajta élelmiszerellátás, ne habozz, lépj be minél előbb!

A Tudatos Vásárlók csapata nemcsak a gazdaságokat, az átvevőhelyeket népszerűsíti, hanem minden olyan információt is a gazdaságokról, amelyek segíthetnek a döntésben.

A gazdaságok jegyzékét ezen a linken találod a legfontosabb információkkal!

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés