Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

A csomagolási rendelet nem vonatkozik minden termékre

Nem vonatkozik az 1 kg alatti kiszerelésű zöldségekre és gyümölcsökre az egyszer használatos csomagolóanyagok alkalmazásának tilalma.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Európai Parlament elé egy olyan rendelettervezet került, ami többek között megtiltaná az 1 kg alatti kiszerelésű zöldségek és gyümölcsök esetében az egyszer használatos csomagolóanyagok alkalmazását, így például a zacskóba csomagolt saláta, a műanyag tálcás szamóca és koktélparadicsom, valamint az 1 kg-nál kisebb súlyú narancsháló is eltűnhet a polcokról.

Forrás: pxhere.com

A tervezet ellen több európai szakmai szervezet is tiltakozott, és erőteljes lobbitevékenységüknek köszönhetően az Európai Parlament módosította a rendelet V. mellékletét, amelyből kivette a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó tilalmat.

A spanyol szakmai szervezet, az AREFLH elégedett a szavazás eredményével, amellyel kapcsolatban már 2023 januárja óta több társszervezettel, például az olasz Unione Italiana Food élelmiszergyártó szövetséggel intenzív lobbitevékenységet folytatott az európai intézményeknél (találkozó a DG ENVI-vel, módosító javaslat a COMAGRI előadójának, válasz a témával kapcsolatos nyilvános kezdeményezésre és levél a COMENVI európai parlamenti képviselőinek).

A szavazást követően Simona Caselli, az AREFLH elnöke kijelentette: “rendkívül elégedettek vagyunk a mai szavazás eredményével, és szeretnék köszönetet mondani minden európai parlamenti képviselőnek, hogy meghallgattak minket, különösen az AGRI és az ITRE bizottságok képviselőinek, valamint azoknak, akik ma az általunk támogatott módosítások mellett szavaztak. Most már van egy világos, az ágazat szempontjából nem káros európai jogszabályunk, amely konkrét és jelentős eredményeket fog elérni a csomagolás és a csomagolási hulladék csökkentése terén, az élelmiszer-pazarlásra és a termékbiztonságra gyakorolt nemkívánatos mellékhatások nélkül. Exportőreink világos szabályok szerint tudnak majd működni. A gyümölcs- és zöldségágazat nyilvánvalóan továbbra is eltökélt a felhasznált csomagolóanyagok csökkentésében és a csomagolóanyagok területén folytatott innovációban, hogy ezek környezeti hatása csökkenthető, az ágazat fenntartható működése pedig tovább javítható legyen”.

Az Európai Parlament a képviselők 426 igen szavazatával, 125 nem szavazat ellenében és 74 tartózkodás mellett jóváhagyták a jelentést, amely a Parlament felhatalmazását adja az uniós kormányokkal folytatott tárgyalásokra. A képviselők a rendeletben javasolt általános csomagoláscsökkentési célok (2030-ig 5%, 2035-ig 10%, 2040-ig 15%, 2040-ig 15%) mellett a műanyag csomagolás csökkentésére vonatkozó konkrét célokat is meg kívánnak határozni (2030-ig 10%, 2035-ig 15%, 2040-ig 20%).

A képviselők be akarják tiltani a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag hordtáskák értékesítését, kivéve, ha higiéniai okokból szükséges, vagy ha azokat az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében lédig élelmiszerek elsődleges csomagolására használják.

Ezen felül a káros egészségügyi hatások megelőzése érdekében a képviselők az úgynevezett “örök vegyi anyagok (forever chemicals)”, a per- és polifluorozott alkil anyagok vagy PFAS-ok és a biszfenol A élelmiszerekkel érintkező csomagolásban való használatának betiltását kérik.”

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés