Keresés
Close this search box.

Aktuális

Lassú lehűlés további esőkkel – agrometeorológia

Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése, a felszín közeli talajrétegek mellett az alsóbb rétegekbe is eljutott a nedvesség az elmúlt napok csapadékos időjárásában – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt hetekben az északi országrészben és délnyugaton több mint 100 milliméter csapadék hullott. Északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 centiméteres rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős nedvesség hiányzik.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. november 7-én (%). Forrás: OMSZ

A hőmérséklet az elmúlt héten már csak 2-4 Celsius-fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál, ami a megelőző hetekhez képest számottevő lehűlést jelentett. A tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően 15 Celsius-fok alatt maradt a legmelegebb órák hőmérséklete.

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, az október végi csapadékos időjárás már csak rontott a későn betakarított kukorica minőségén. Az őszi vetéseknek azonban jól jött az esős, de enyhe idő. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés idejétől függően.

A folytatásban is többször kell esőre számítani, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont alá a levegő – figyelmeztet az OMSZ.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés