Keresés
Close this search box.

Hírek

Veszett állatok kóborolnak a határ mentén

Két határ közeli településünkön is találtak fertőzött állatot, maradnak a járványügyi intézkedések.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai az év eleje óta kutyánál és aranysakálnál is igazolták a veszettséget. Az ukrán határ közelében kimutatott újabb fertőzések miatt a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) és a Nébih felhívja az állattartók figyelmét a veszettség elleni védőoltás és a megelőzést szolgáló előírások betartásának fontosságára – tette közzé hivatalos honlapján a hivatal.

Forrás: pxhere.com

Járványügyi kockázat

Mint írják, a laboratóriumuk január 1-jén Tiszabecsen elhullott kutyánál, majd január 3-án Jánkmajtisnál diagnosztikai célból kilőtt aranysakálnál állapította meg a veszettséget. Mindkét település az ukrán határ közelében található, a térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat, mivel Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt nem tudta végrehajtani a rókaállományban végzett immunizálási programját.

A fertőzéses esetek olyan területeken jelentkeztek, ahol korábban számos járványügyi intézkedést – többek között fokozott felügyeletet, ebzárlatot, a rókák gyérítését – rendelt el a hatóság, miután már tavaly ősszel is előfordultak ilyen esetek a térségben. A Né­bih mindaddig fenntartja ezeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei intézkedéseket, amíg a járványügyi helyzet azt szükségessé teszi.
A veszettségfertőzés a vadon élő és a házi emlősállatok mellett az emberi egészségre is veszélyt jelent, ezért a MÁOK és a ­Nébih­ hangsúlyozza a megelőzés szerepét, az elsősorban a kutyák számára kötelező, a macskák számára pedig ajánlott veszettség elleni védőoltás jelentőségét.

Vakcina a csalianyagban

Az oltás beadatása, valamint a betegség megelőzésével összefüggő jogszabályok betartása az ukrán határ közelében kiemelten fontos, de országszerte is indokolt.
A Nébih kiemelte: a hazai állategészségügyi védekezőintézkedések közé tartozik például a vadon élő rókák vakcinázása, a veszettség­gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóságnak, valamint az ebek kötelező oltása.

A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák immunizálása, melynek során a rókák számára vonzó, csalianyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki az élőhelyeikre. Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Né­bih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területeken a rókák több mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

agrotrend.hu / szon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés