Keresés
Close this search box.

Hírek

Ünnepel a Lójóléti Világszervezet

Véget ért a parlamenti útja az (Élőállat Exportról szóló) Állatjóléti Törvényjavaslatnak. A történelmi jelentőségű szabályozó megtiltaná a lovak, és más haszonállatok vágási vagy hízlalási célú szállítását.

A Parlament május 14-én a harmadik, egyben utolsó olvasatban fogadta el a szabályt, így már csak a királyi hozzájárulásra van szükség, hogy a törvény életbe lépjen.

Forrás: pxhere.com

A közelmúltban megmentett „Dover 26” esete (a csoport elnevezése alatt azokat a fellelt lovakat és pónikat kell érteni, amelyek némelyikét szinte bizonyosan Európában vágásra szánták) rávilágít az új jogszabály erőteljes végrehajtásának kritikus szükségességére. Ezeket az állatokat egy túlterhelt és koszos szállítójárművön találták Doverben – a 26 állatból pedig csak 19 volt exportra jelentve. Több állat is alkalmatlan volt az utazásra, voltak köztük vemhes kancák, nyers csikók és egy súlyosan ízületi gyulladásos kanca, aki eutanáziát igényelt. Legalább egy állat fertőzött volt lóinfluenzával, ami azt mutatja, hogy a csempészett állatok jelentős biológiai biztonsági kockázatot jelentenek.

„A mai nap egy meghatározó pillanat a közel évszázados munkánkban. A törvény elfogadása biztosítja, hogy egyetlen lovat, pónit vagy szamarat se exportáljanak jogszerűen Nagy-Britanniából vágásra és bár ez óriási előrelépés, még sok mindent kell elérni a lófélék szigetországból történő illegális exportja elleni hatékony küzdelem érdekében. Ezek a tervezett eredmények az új törvény hatékony végrehajtásán és a lófélék teljes nyomon követhetőségén fognak múlni és alig várjuk, hogy a Defra-val együtt dolgozhassunk ennek elérése érdekében. A 21. században ostobaság, hogy a lovak azonosítása még mindig papíralapú rendszeren alapul, amely egyszerűen nyitott ajtót biztosít a lócsempészek számára.” Mondta Roly Owers, a World Horse Welfare vezérigazgatója.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés