Keresés
Close this search box.

Hírek

Újjáéledt a Vince-napi hagyomány

A szőlő és a bor védelmezői közül január 22-én Szent Vince nyitja az évben a sort. Az újra eleven Vince-napi hagyomány minden évben kiemelkedő esemény a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében: a Pázmány Péter utcai központi telephelyen ünnepélyesen indult a 2024-es év termelői munkája a szőlőültetvények megáldása után a Vincevessző levágásával.

A „határtalan” programon nemcsak az egyetem vezetősége vett részt – jelen volt Drago Horvat pécsi horvát főkonzul is, hiszen az Egyetem és a horvát borászati ágazat képviselői között az elmúlt években szoros együttműködés jött létre.

Forrás: PTE

A résztvevőket dr. Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntötte.

A rektori köszöntő után Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke nyitotta meg az eseményt. „Ha fénylik Vince, tele a pince” – idézte fel a hagyományos rigmust, majd hozzátette, a kedvező időjárás önmagában még nem elegendő, a szorgalmas és gondos munka, a szőlő szeretete elengedhetetlen a jó évjárathoz. A 2023-as eredmények igazolják, hogy a Kutatóintézet jó úton jár. Madaras Zoltán kiemelte, külön öröm számára, hogy eredményeiket kormányzati szinten is értékelik és támogatják.

A szőlővesszőket és az ültetvényt Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye helynöke áldotta meg.

Az áldást követően a vendégek és az egyetem vezetése együtt vágták le a Vincevesszőket a leendő gazdag termés érdekében hurkával, kolbásszal koszorúzott tőkékről.

agrotrend.hu / Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés