Keresés
Close this search box.

Hírek

Új szabályok vonatkoznak az állatszállításra

Megjelent az állatok szállításáról és a kapcsolódó műveletek közbeni védelméről szóló rendelettervezet. Az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok közel 50 éves múltra tekintenek vissza, és az utolsó jelentős átalakításra 2004-ben, közel 20 évvel ezelőtt került sor.

A mint azt a Termelőtől a fogyasztóig (Farm to Fork) stratégia, az európai Zöld megállapodás (Green Deal) fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszer-termelésre vonatkozó menetrendjében korábban bejelentette, a Bizottság 2023. december 7-én az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok eddigi legnagyobb reformjára tett javaslatot.

Forrás: pxhere.com

VÁRHATÓ VÁLTOZTATÁSOK

A csomag magában foglalja az állatokra szállítás közben jelenleg vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát, ami javítani fogja az EU-ba és az EU-ból évente szállított 1,6 milliárd állat jólétét. A javaslat a következő kulcsfontosságú területekre összpontosít, amelyek elengedhetetlenek az állatok szállítás közbeni jólétének biztosításához:

  • Le fogják rövidíteni az utazási időket, és a nagy távolságokra történő szállítás során az állatokat pihenési, etetési és itatási időszakokra ki kell rakodni. Különleges szabályok vonatkoznak a vágásra szánt állatokra, valamint a sérülékeny állatokra, például az el nem választott borjakra és a vemhes állatokra.
  • A különböző állatok számára rendelkezésre álló minimális férőhelyet növelni kell, és hozzá kell igazítani az egyes fajokhoz.
  • A szélsőséges hőmérsékleten történő szállításra szigorú feltételek vonatkoznak majd, beleértve a szállítás kizárólag éjszakára korlátozását is, ha a hőmérséklet meghaladja a 30°C fokot. Ezenkívül, ha a hőmérséklet 0°C alatt van, a közúti járműveket le kell fedni, és az állatszállító rekeszben kontrollálni kell a légmozgást, hogy az állatokat az út során megvédjék a szél hűtő hatásától. Ha pedig a hőmérséklet –5°C alá csökken, a fenti intézkedéseken túl a szállítási idő nem haladhatja meg a 9 órát.
  • Szigorítani fogják az élő állatok Unióból történő kivitelére vonatkozó szabályokat, ideértve a harmadik országokban végzett ellenőrzések javítását is, hogy azok megfeleljenek az uniós normáknak.
  • A közlekedési szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében a lehető legnagyobb mértékben kihasználják a digitális eszközöket (pl. a járművek valós idejű helymeghatározása, központi adatbázis).

A cél a rövidebb ideig történő szállítások arányának növelése.

AZ ÉLŐÁLLAT-SZÁLLÍTÁS HELYETTI ALTERNATÍVÁK

Meg kell jegyezni, hogy a tervezet feltétlen előnyben részesíti az állatok helyben történő levágását, így az élő állatok szállítását a hasított testek és a hús szállításával helyettesítené.

A vágáson kívüli célú szállításokat is korlátozni kell azzal a szándékkal, hogy a lehető legnagyobb mértékben lecseréljék azokat embriók, sperma és hasonló tenyészanyagok szállítására, amelyek a szállított állatok számát tekintve sokkal hatékonyabbak és környezetbarátabbak, ráadásul kevesebb kiadást jelentenének.

A Bizottság most az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszt két jogalkotási javaslatot. Az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban az EFSA a Bizottság kérésére megkezdi tudományos értékelését, és 2025 márciusáig közzéteszi tudományos szakvéleményét. A Bizottság a Termelőtől a fogyasztóig stratégiában bejelentett egyéb állatjóléti javaslatokkal kapcsolatos előkészítő munkát is folytatni fogja.

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés