Keresés
Close this search box.

Hírek

Tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal

Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató elmondása szerint egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A szakértő azt mondta, ugyan a fertőzést idejében megállították, de ez az első eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át.

Eredetileg minden influenzavírus a madarakban létezik, a H5N1 is – mondta Rusvai Miklós az InfoRádióban. Az állatorvos, víruskutató szerint macskában, kutyában is előfordult már a H5N1, és most tehenekben is kimutatták.

Forrás: pixabay.com

Rusvai Miklós szerint ez azért nem jó jel, mert több hónapon keresztül cirkulált a tehénállományban a vírus, mielőtt észrevették volna. Tehát előbb derült ki, hogy az embert fertőzte a vírus, és azután következtettek vissza arra, hogy eredetileg a tehenek között volt jelen.

Ez azért érdekesség, mert tehénben madárinfluenzáról még soha nem számoltak be, ez egy új jelenség, de innentől kezdve fokozatosan ellenőrizni kell a tehénállományokat is, nehogy kialakuljon bennük egy olyan változat, amely azután emberről emberre is terjedni tud – fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, az emberről emberre terjedés az úgynevezett fajadaptációs képességtől függ. Ennek a fajadaptációnak többnyire idő kell, és a terjedéshez a véletlen is hozzájárulhat. Eddig ez még nem történt meg, az emberről emberre való terjedés képességét még nem szerezte meg a vírus – tette hozzá Rusvai Miklós.

agrotrend.hu / index.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés