Keresés
Close this search box.

Hírek

Nébih: Fontos változások a növényegészségügyi bejelentések kapcsán

 

Módosult az április 30-ig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa – figyelmeztett cikkében a Nébih.

A vonatkozó rendelet alapján, a termelőknek bejelentési kötelezettségük van a növényegészségügyi vizsgálatokra vonatkozóan. A vizsgálathoz kapcsolódó Bejelentési űrlap tartalma megváltozott, számos pontja ugyanis kiegészült az (EU) 2016/2031 rendelet alapján. A továbbiakban az illetékes vármegyei kormányhivatalokhoz már az új űrlap benyújtása lesz szükséges.

Az új Nyilvántartásba Vételi / Adategyeztetési Űrlap letölthető a Nébih Növényegészségügy aloldaláról.

A vármegyei növényvédelmi felügyelők a növényegészségügyi ellenőrzéseket a vizsgált növényen előforduló károsítók felderítésére legalkalmasabb időszakban, legalább évente egy alkalommal végzik, amelyről hatósági jegyzőkönyvet állítanak ki.

Fotó: illusztráció, canva.com

A vizsgálati dokumentumok visszavonásig vagy a következő szemléig, a tárgyévi vegetációs időszakra érvényesek.
A kérelmet, valamint a bejelentést továbbra sem szükséges papíralapon benyújtani, hanem ügyfélkapun keresztül vagy emailben is eljuttatható a vármegyei kormányhivatalokhoz.

A rendelet alapján az adatszolgáltatási, nyilvántartási és nyilvántartásba vételi kötelezettséget elmulasztó termelőre 15.000-1.000.000Ft-os növényvédelmi bírság szabható ki.

A rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza továbbá a bejelentés-kötelezett károsítók körét is. A Nébih kéri a termelőket, hogy amennyiben nem-honos károsítókat vagy az általuk okozott tüneteket észlelnek, jelentsék azt az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályán.

bejelentés-kötelezett károsítók listája elérhető a Nébih honlapján.

agrotrend.hu/Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés