Keresés
Close this search box.

Hírek

Napenergiában Magyarország már világverő

Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia használatának aránya az áramtermelésben – állapította meg friss éves jelentésében az EMBER független nemzetközi think tank.

Adataik szerint tavaly 19,9 százalékkal Chile termelte meg a villamos energia legnagyobb hányadát, naperőművekkel, őket Görögország követte 19 százalékkal, Magyarország a globális dobogó harmadik fokára fért fel, európai második helyezettként a 18,4 százalékos hazai részaránnyal. Az első tízben ezzel megelőzzük mások mellett Hollandiát, Ausztráliát, Spanyolországot és Németországot is – számolt be az eredményről az Energiaügyi Minisztérium.

Forrás: pixabay.com

A világátlag háromszorosa a hazai napenergia használata.

A felmérés rámutat: magyar mutató az 5,5 százalékos világátlagot több mint háromszorosan múlta felül tavaly.

A minisztérium közleménye szerint a világraszóló eredmény leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások épültek ki Magyarországon. A bővülési ütem egymást követő két évben is rekordot döntött: 2022-ben mintegy 1100 megawattal, majd tavaly több mint 1600 megawattal. Idén februárban a napelemek rendszeres összes beépített teljesítménye meghaladta a korábban 2030-ra megcélzott 6 ezer megawattot.

A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért már kétszer nagyobb kapacitást jelez előre a következő évtized elejére. A 12 ezer megawattos várakozás az ismert fejlesztési igények alapján nagy biztonsággal valóra váltható.

Százával ömlenek a milliárdok a fejlesztésbe

A közlemény szerint a kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal támogatja a tiszta, klímabarát energia termelését és tárolását. A családok a Napenergia Plusz Program segítségével szerezhetnek be energiatárolót is tartalmazó modern napelemes rendszereket. Mostanáig több mint 8800 pályázó nyert el összesen 36 milliárd forint, ingatlanonként átlagosan négymillió forint támogatást.

Egy másik felhívás eredményeként – mint írják – az áprilisban megszületett támogatói döntések alapján 2026 tavaszáig mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon.

A program sikeres végrehajtásával két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás.

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Hazánkban idén először megvalósíthatósági tanulmány készül az energetikai szempontból indokolt beruházásról. Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés