Keresés
Close this search box.

Hírek

Nagy István: az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen a hazai agráriumban

Az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen a hazai agráriumban – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Állatorvostudományi Egyetem 2024. évi diplomaosztó ünnepségén pénteken Budapesten.

A tárcavezető szavai szerint egyre nagyobb figyelem hárul a biztonságos élelmiszerellátásra, ebben pedig kiemelt szerepük van az állatorvosoknak, akik alapvető szerepet töltenek be állatok egészségének védelmében, a fertőző betegségek elleni küzdelemben, és a vágásra szánt állatok húsának vizsgálatában.

Az egyik legfontosabb kihívás a madárinfluenza elleni védekezés, és kiemelt probléma a sertéspestis is – mondta. Hozzátette: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében újra megjelent a veszettség vírus is, mivel a háború miatt elmaradt az ukrán vakcinázás.

Forrás: pxhere.com

A miniszter a „szakma szép kihívásának” nevezte, hogy 2030-ig el kell érni az állattenyésztésben felhasznált antibiotikumok ötvenszázalékos csökkentését.

Nagy István az állatvédelem fontosságát is kiemelte, megjegyezve, hogy az Állatorvostudományi Egyetem ennek oktatásában is élen jár. Az intézmény keretei között 2021 óta működik az Állatvédelmi Jogi, Elemző és Módszertani Központ, amelynek célja, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem elméleti és gyakorlati megvalósításához, segítse az állami döntéshozók és a terepen dolgozó állatorvosok, állatvédők munkáját – magyarázta.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy Magyarország év második felében az Európai Unió soros elnöke lesz, és az elnökség feladatai között kiemelt helyet foglalnak el az állatvédelmi témakörök és a vonatkozó jogszabályok.

A miniszter a magyar kormány nevében gratulált a végzett hallgatóknak a „kiváló és megfeszített” teljesítményükhöz. Hangsúlyozta: az Állatorvostudományi Egyetemen szerzett diploma világszinten is elismert, az itt megszerzett tudás pedig elegendő lesz ahhoz, hogy a fiatal állategészségügyi szakemberek megfeleljenek a rájuk váró, gyorsan változó kihívásoknak.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora elmondta, összesen 106 magyar állatorvosi hallgatót avatnak doktorrá, emellett 131 angol nyelvű hallgató is átveheti diplomáját, mivel ebben a tanévben hatvan országból érkeztek diákok az intézménybe.

„Nemzeti érdekünk, hogy az oktatás és kutatás fellendüljön, felzárkózzunk a világ élvonalához, és olyan értelmiség kerüljön ki az egyetemekről, amelyik hazánk érdekeit tartja szem előtt” – fogalmazott.

A rektor szavai szerint az egyetemen „alapvetően elősegítette a minőségi fordulatot” az új működési struktúra, amelyben az állam által létrehozott alapítvány kuratóriuma kapta meg az irányítói jogosultságot.

„Az új modell életképes és ösztönző hatású” – hangsúlyozta. Hozzátette: az elmúlt években történelmi léptékű béremeléseket hajthattak végre, új ösztöndíjat hirdettek meg, az elsőéves magyar nyelvű hallgatók számát pedig tavaly 50 százalékkal megemelték.

Sótonyi Péter kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban végrehajtott felújításoknak köszönhetően a legkorszerűbb körülmények között tanulhatnak a hallgatók. Az egyetem ereje ugyanakkor „nem a falakban, hanem az egykori és mai tanárokban, a gyakorlatban is bizonyított tudományos eredményekben” rejlik – tette hozzá.

Rámutatott, hogy az állatorvosoknak nemcsak a gyógyításban, az egészségmegőrzésben és az élelmiszerek minőségellenőrzésben, de az állatvédelemben is hozzáértően és tevékenyen részt kell venniük. Óriási az igény a nagy tudású szakemberekre – jelentette ki. Megjegyezte: az egyetem alapvető feladata a fiatal tehetséges kutatók megnyerése és megtartása, valamint az utánpótlás nevelése.

Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke azt hangsúlyozta: olyan hivatás az állatorvosi, amelynek művelése megköveteli az élethosszig tartó tanulást, valamint az alázatot a hivatással és az élettel szemben. Hozzátette: a közösség emberi tartást, iránymutatást vár el az állatorvosoktól.

Rámutatott, soha nem volt még ilyen „jó, egymást támogató és tisztelő” kapcsolat az állatorvoslás különböző területei, így az oktatás, az állami állategészségügy irányítása és a szolgáltató állatorvosok között.

Az elnök a kamara nevében megköszönte az egyetem oktatóinak és vezetésének az új állatorvosgeneráció felnevelésébe fektetett munkát. A hallgatókat pedig arra kérte, ünnepeljék ma magukat, és éljék meg ennek a napnak az örömét, mert „ezt az egyetemet sikerrel elvégezni nem kis teljesítmény.”

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés