Keresés
Close this search box.

Hírek

Magyarország számos javaslatot fogalmazott meg a gazdák adminisztratív terheinek csökkentése érdekében

Magyarország összesen 45 javaslatot fogalmazott meg az EU belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások továbbá az ellenőrzések csökkentése érdekében – jelentette ki hétfőn Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben.

Az államtitkár az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet: 18 tagországban kellett gazdatüntetéseknek lezajlaniuk ahhoz, hogy végre érdemben lehessen tárgyalni a magyar és az európai gazdálkodókat érintő adminisztratív terhek csökkentéséről. Mint mondta: a tanácsülésen több száz javaslat érkezett a tagállamok részéről ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és magyar részről most az a legfontosabb feladat, hogy még idén a javaslatok nagy részét elfogadtassa az Európai Bizottsággal, annak érdekében, hogy időben megvalósuljanak.

Fotó: Agrárminisztérium

Feldman Zsolt rámutatott, hogy a bevételekhez képest magas termelési költségek, a gazdálkodókat nehéz helyzetbe hozó ukrán import, az európai szintű mezőgazdasági jövedelmezőségi problémák a termelést korlátozó feltételekkel és teljesítésük bürokratikus igazolásával nehéz helyzetet teremtettek az Európai Unió mezőgazdaságában. Ezek hatására Európa szerte mind gyakoribbá váltak a tiltakozások, a gazdatüntetések, melyek eredményt hoztak: lehetőséget teremtettek a gazdálkodókat érintő terhek és adminisztratív feladatok könnyítésére vonatkozó egyeztetések megkezdésére.

„Ez az a lélektani pillanat, amikor az összes európai agrárminiszter megpróbálja ténylegesen elérni az európai uniós agrárszabályok enyhítését. Ha könnyítettünk a szabályokon, akkor enyhíteni tudunk az adminisztratív terheken, ez lehetőséget ad a gazdálkodók számára, hogy ebben a mostani, valóban Európa-szerte nehéz helyzetben a boldogulásukra tudjanak koncentrálni, és ne az adminisztrációval kelljen a mindennapjaikat tölteni” – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Agrárminisztérium

Azzal kapcsolatban, hogy a tüntető gazdák aggálya az is többek között, hogy versenyhátrányban maradhatnak a külső országokból beáramló olcsó agrártermékek miatt, Feldman Zsolt úgy nyilatkozott, hogy míg az európai gazdálkodók szigorú előírások mellett termelnek, addig az EU-n kívülről importált termékekre ezek a szabályok nem vonatkoznak.

„Az EU-n kívül a termelők olyan növényvédő szereket használhatnak, amelyek az unióban már nem, vagy olyan módszerrel termelhetnek, ami az EU-ban már meg van tiltva, mindez ez egy behozhatatlan versenyhátrányhoz vezet. Brüsszelnek ki kell állnia a gazdákért, és be kell látnia, hogy azokat az elvárásokat, amelyeket egy európai gazdálkodó felé támaszt, azokat kellene az unión kívüliekkel szemben is. Ez jó a mezőgazdaságnak és fogyasztónak is, hiszen biztonságos élelmiszerhez jut” – mutatott rá Feldman Zsolt.

Az államtitkár találkozott a brüsszeli gazdatüntetés résztvevőivel, és több európai gazdaszervezet képviselőjével is. Mint mondta, az európai gazdák ugyanazzal a problémával küzdenek, ezért egységes európai megoldásokat kell találni aggályaikra.

„Magyarország az európai megoldáskeresésben rendkívül aktív. Odahaza már tettünk lépéseket, de most Brüsszelen a sor, hiszen az európai szabályokat, és kereskedelmi megállapodásokat uniós szinten kell kezelni” – húzta alá az Agrárminisztérium államtitkára.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés