Keresés
Close this search box.

Hírek

Korszerű kertészeti ágazatot építünk

A KAP Stratégiai Tervben továbbra is fenntartjuk a kertészeti ágazat kiemelt támogatását, így a díszkertészek is számíthatnak fejlesztési forrásokra – jelentette be Nagy István agrárminiszter, kedden, Siófokon, a Szimbiózis Kertésztalálkozón.

A tárcavezető elmondta, a 2023-2027-es időszakban is megmarad a lehetőség valamennyi, a korábbi időszakban, a Vidékfejlesztési Program alapján alkalmazott intézkedés fenntartására, és új, speciálisan az ágazati lehetőséghez igazodó támogatási forma is elérhető lesz.

Nagy István kifejtette, a „Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása” pályázat kifejezetten a díszkertészágazat igényeihez igazított. Így a támogatási lehetőségek a dísznövény-kereskedelemhez vagy zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó tevékenységekre terjednek ki. Lehet pályázni például épületek létrehozására, fejlesztésére, korszerűsítésére. Támogatható a dísznövény-kereskedelemhez és zöldfelület-kezeléshez kapcsolódó új gépek és eszközök, technológiák vásárlása, meglévő gépek, eszközök korszerűsítése, beleértve ebbe az információs és kommunikációs technológiákat is. Emellett a kertészetek számára üvegházak, fóliaházak, hűtőházak építése, gépek és posztharveszt technológiák vásárlása és ültetvények telepítése egyaránt elérhetővé válik, természetesen támogatott módon – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: Agrárminisztérium/Fekete István

A tárcavezető kitért arra is, a „Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása” című beavatkozás alapján lehetőség lesz épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítésekre, felújításokra, kiemelten pedig a megújuló energiaforrások még intenzívebb felhasználására. Hozzátette, a kertészeti ágazatban is prioritásként tekintünk a generációváltás ösztönzésére, éppen ezért folytatódik a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása.

Mindezek mellett kitért a termelői együttműködések szükségességességére, amely ezt az ágazatot is érinti, hiszen az import visszaszorítása és az export fokozása szükséges a kiszámítható és versenyképes ágazat megteremtéséhez. Mindez pedig jól szervezetten, integráltan lehetséges – zárta előadását a miniszter.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés