Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Karnyújtásnyira van az energiafüggetlenség

Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből kiderül, hogy 2021-ben 27,2 százalék, 2022-ben 26,6 százalék, 2023-ban pedig 25,4 százalék volt a hazai bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya.

Az elmúlt években Magyarország számos lépést tett a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia használatának növelése érdekében. A tavalyi évben a napenergia-kapacitás pedig 30 százalékkal nőtt 2022-hez képest. Az ipari méretű napenergia-parkok, tehát az 50 kilowatt teljesítmény fölött termelő berendezések, és a háztartási fotovoltaikus rendszerek egyaránt jelentősen hozzájárultak ehhez az elemzés szerint.

2024 januárjának elején indult Napenergia Plusz Program is hozzájárul a kapacitások növeléséhez. A program keretében olyan háztartási méretű napelemrendszerek telepítésére kapnak a sikeres pályázók maximálisan 5 millió forint támogatást, amelyhez energiatároló is kapcsolódik. Ez tovább segíti a háztartásokat, hogy a rendelkezésre álló napenergiából, a lehető legnagyobb mértékben önálló termeléssel tudják fedezni a fogyasztásukat. A támogatott konstrukciókban az energiatároló, vagyis az akkumulátor is a rendszer része, így a nappal megtermelt áram éjszaka is közvetlenül felhasználható. Ez a rendszer a villamosenergia-hálózatra nehezedő terhet is csökkenti.

Az importfüggőség csökkentése kiemelten fontos, hiszen ezzel csökkenthető a külföldi országok felé fennálló energiaforrás-függőség, továbbá a világpiaci árak alakulásának való kitettség mértéke is. A magyarországi napenergia-kapacitások növekedése az elmúlt években a mediterrán országok kapacitásnövekedésének mértékét is meghaladta. A szükséges hálózati fejlesztések és tárolókapacitások kiépítésének munkája is elkezdődött már, amely megalapozza az egész évben elérhető, Magyarországon termelt napenergia hatékony felhasználását – összegezte elemzésében az Oeconomus.

A zöldenergiára való átállás a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

 

Agrotrend.hu/ greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'koikaam_mlb_menu' not found or invalid function name in /home/agrotre/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324