Keresés
Close this search box.

Hírek

Húsmarha-ágazat kihívásai és lehetőségek, csökkenő állomány és a tenyésztés támogatásának kérdése magyarországon

A húsmarha ágazat az uniós csatlakozást követően egy sikeres pályára állt, az állomány töretlenül emelkedett egészen 2020-ig. Az elmúlt néhány évben a covid pandémia, az évszázados aszály, a termelési költségek drasztikus emelkedése, a marhahús iránti európai kereslet csökkenése, és az adminisztrációs terhek növekedése az anyatehén tartási kedvet visszavetette – jelentette ki Dr Wagenhoffer Zsombor Keszthelyen a Húsmarhatenyésztési Tanácskozáson.

Forrás: pixino.com

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója bemutatta az ENAR nyilvántartásából lekérdezett létszámadatokat, amelyekből kiderült, hogy 2020 óta 8 százalékkal csökkent a húsmarhák száma hazánkban.

Ezek a legkedveltebb húsmarha fajták

A fajták szerinti megoszlást vizsgálva az derül ki, hogy a limousin és a magyartarka húshasznú (nem fejt) típusa nagyjából azonos létszámban van jelen a hazai húsmarha populációban. Őket a charolais követi, majd a magyar szürke és az angus. A hazai húsmarha állomány döntő részét (kb. 90%-át) ez az öt fajta vagy ezek keresztezett egyedei teszik ki.

Az elmúlt 4 évben a magyartarka (-10%), a magyar szürke (-18%) és a hereford (-15%) üszők és tehenek számában figyelhető meg csökkenés, a többi fajta populációja kisebb vagy nagyobb mértékben tudott növekedni.

Az ENAR-ban nyilvántartott 7 hónaposnál idősebb nőivarú húshasznú egyedek létszámának alakulása (2024 februári állapot szerint)

FAJTA LÉTSZÁM 2024-BEN VÁLTOZÁS 2020/2024 %-BAN
HÚSHASZNÚ MAGYARTARKA 60 554 -10%
LIMOUSIN 60 087 +14%
CHAROLAIS 42 387 +3%
MAGYAR SZÜRKE 22 940 -18%
ANGUS 21 565 +10%
BLONDE D’AQUITAINE 5 645 +15%
HEREFORD 2 397 -15%
FEHÉR-KÉK BELGA 1 268 +21%
MURRAY GREY 761 +72%
KÁRPÁTI BORZDERES 751 +67%
WAGYU 619 +211%

A versenyképes termeléshez kiváló tenyészállatokra van szükség

A piaci helyzet változása miatt az eddigieknél is jobban előtérbe kerül a hatékony és minőségi termelés. Ennek egyik legfontosabb eleme a szelekció, a lehető legjobb tenyészállatok előállítása. Ebben a tenyésztőszervezeteknek kulcs szerepük van – hívta Dr Wagenhoffer Zsombor.

Az egyesületek munkájára és végsősoron a húsmarhatenyésztők sikeres működésére komoly hatással vannak a tenyésztési támogatások, amelyek segítségével a

törzskönyvezés, a teljesítményvizsgálatok és a tenyészértékbecslés költségeinek jelentős hányada alól mentesültek az állattartók. Ez a könnyített helyzet azonban idéntől megváltozhat, amennyiben a szaktárca nem tudja az éves keret feletti igényeket kiegészíteni – figyelmeztetett a MÁSZ ügyvezető igazgatója.

Meg kellene emelni a tenyésztési támogatások éves keretét

Nehéz helyzetbe kerülhetnek idén a tenyésztőszervezetek, mivel úgy néz ki, hogy az Agrárminisztérium nem fogja tudni az 1,3 milliárd forintos éves keretet a korábbi évekhez hasonlóan kiegészíteni. 2023-ban összesen 1,9 milliárd forintot fizetett ki a tárca tenyésztési támogatásokra. A MÁSZ évek óta kéri az Agrárminisztériumtól, hogy a tenyésztésszervezési feladatok megemelkedett költségeihez igazítva, emelje meg 2 milliárd forintra az éves keretet, de mivel ehhez a Pénzügyminisztérium nem biztosít plusz forrást, a tárca az év közben felszabaduló pénzekkel tudta kiegészíteni ezt a keretet. A minisztérium szerint a jövőben minimális esély van arra, hogy év közben szabad forrást „találnak”, ezért vagy el kell érni, hogy az éves keretet megemeljék, vagy ki kell dolgozni egy olyan rendszert, ami kezelni tudja a túligénylést (pl. mindenkinek a túligényléssel arányosan csökken a támogatása). A kevesebb tenyésztési támogatás azt jelentené, hogy a törzskönyvezés és a teljesítményvizsgálatok díjait az egyesületek kénytelenek lennének megemelni – mondta Dr Wagenhoffer Zsombor.

Májustól lehet a húsmarha állatjóléti támogatásra pályázni

Jó hír a húsmarhatartók számára, hogy idén májustól lehetőségük lesz állatjóléti támogatást igényelni. Az új támogatási jogcímet a MÁSZ kezdeményezésére és szakmai segítségével dolgozta ki az Agrárminisztérium – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Dr Wagenhoffer Zsombor. Összesen három kötelező és négy választható jogcímre kell, ill. lehet pályázni. Kötelező előírás a több gondozói felügyelet biztosítása, valamint a külső- és a belső élősködők elleni védekezés. Ezek mellett még lehet választani ásványianyag kiegészítést, csülökápolást, többlet almozást és nagyobb élettér biztosítását. Az előírások betartása több munkával és főleg több adminisztrációval jár, de ezek a megszerezhető támogatáshoz képest megtérülő vállalást jelentenek. Támogatásra a 7 hónaposnál idősebb nőivarú egyedek jogosultak. A támogatás 5 éves kerete 10 milliárd forint, ami, attól függően, hogy mennyi előírás betartását vállalják az állattartók, mintegy 20-40 ezer állat támogatására lesz elegendő. Ez a létszám a potenciálisan támogatható állomány mindössze 10-20 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy komoly túligénylés várható – hívta fel a figyelmet a MÁSZ ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: azon vagyunk, hogy a tárca megemelje a rendelkezésre álló keretet, de ehhez arra van szükség első körben, hogy sokan pályázzanak és tegyenek vállalást az előírások betartására.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés