Keresés
Close this search box.

Hírek

Gép és technológiai kiállítást szervez a NAK

Az élelmiszeripar számára több, mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban. A támogatások hatékony felhasználása és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 9-10. között élelmiszeripari gép-és technológiai kiállítást szervez „FoodTechShow” néven, ahol a legkorszerűbb technológiákat, gépeket és berendezéseket ismerhetik meg az ágazat szereplői. Emellett készül egy online katalógus is, amely segíthet kiválasztani a vállalkozások céljainak legmegfelelőbb gépeket, eszközöket és szolgáltatásokat a pályázati időszakban.

A 2021-2027 közötti hétéves uniós programozási időszakban az új, megreformált közös agrárpolitika (KAP) keretében Magyarország kiemelten fontos szerepet szán a hazai élelmiszeripar fejlesztésére és versenyképességének növelésére.

Forrás: NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy szakmailag támogassa a 2024-ben megnyíló pályázatokon való sikeres támogatás-igénylés és projekt megvalósítás előkészítését, hogy a hazai és az uniós források felhasználásával nemzetközileg is versenyképes és fenntartható beruházások valósulhassanak meg. A fejlesztéseknek köszönhetően emelkedhet az önellátás szintje, valamint bővülhet az export. A 2021-2027 közötti programozási időszakban összesen 750 milliárd forint áll rendelkezésre a fejlesztések támogatására, amelyből 2021-2022-ben két pályázati felhívás alapján már 350 milliárd forintot le is kötöttek a sikeresen pályázó élelmiszeripari szereplők.

A fennmaradó 400 milliárd forint azonban továbbra is rendelkezésre áll a jövőben megjelenő pályázatok finanszírozására. A maximális támogatás intenzitást figyelembe véve ez a forrás közel 1000 milliárd forint nettó beruházási költségű élelmiszer-feldolgozásra irányuló fejlesztést generálhat, amely jelentős struktúraváltást is eredményezhet a hazai feldolgozóiparban.

A beruházások sikeres megvalósításának érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a hazai és a nemzetközi gépgyártók- és forgalmazók, illetve együttműködő szakmai szervezetek bevonásával 2024. április 9-10. között gép-és technológiai kiállítást szervez élelmiszeripari fókusszal tagjai és az élelmiszer-előállítási láncba befektetőként jelentkező, más ágazatokban tevékenykedő vállalkozások részére. A kiállításon az élelmiszeripari fejlesztéseket tervező vállalkozások megismerhetik a legkorszerűbb technológiákat, gépeket és berendezéseket, valamint az építészeti és épületgépészeti, illetve termelésirányítási megoldásokat. Emellett szakmai előadások, kerekasztal beszélgetések, műhelyviták is várják majd az érdeklődőket, ahol az élelmiszeripar szerepéről, jelenlegi helyzetéről és jövőbeli kilátásairól, a termékek bel-és külpiacra jutásáról is szó esik majd. A kiállításon kiemelt figyelmet kapnak az Ipar4.0-ás megoldások, a digitalizáció és az automatizáció, valamint a robottechnika, mint a versenyképesség mozgatórugói.

A NAK célja, hogy megkönnyítse tagjai projektelőkészítő tevékenységét, jövőbeli beruházásaikhoz a legmegfelelőbb gépek és technológiák, termelési-, vállalat- és minőségirányítási rendszerek kiválasztását. Ennek érdekében a már említett szakmai kiállítás mellett a NAK egy online katalógus létrehozásán is dolgozik, amelyben a hazai és nemzetközi gép-és technológia gyártóknak, valamint forgalmazók mutatkozhatnak be. Így a NAK tagjai egy könnyen kezelhető és informatív kiadvány segítségével tudják kiválasztani a céljaiknak legmegfelelőbb berendezéseket, technológiákat és szolgáltatásokat a pályázati időszakban.

A rendezvény időpontja 2024. április 9-10., a helyszíne pedig Budapest, Millenáris B épület – Nagycsarnok. A NAK a kiállítói jelentkezéseket továbbra is várja az alábbi linken: https://miniapp.nak.hu/nak-regisztracio/jelentkezesi-lap-foodtechshow-2024-aprilis-9-10/

A rendezvény a látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi linken lehet: https://www.eventbrite.com/e/foodtechshow-tickets-828270558537

A rendezvény honlapjahttps:/www.foodtechshow.info/

 

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés