Keresés
Close this search box.

Hírek

Természet

Fecskefészek elpusztításáért három év börtön jár

Költési időszakon kívül, szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek.

A magyarországi fecskefajok állománya az elmúlt években drasztikus fogyásnak indult, ezért a fecskéket és ezzel együtt fészkeiket is védettnek nyilvánították – írja a minap.hu, és utánajárt annak, hogy milyen szankciókat vonhat maga után, ha valaki megszegi ezt.

Forrás: pixabay.com

„A hazai fecskeállomány 62 százaléka 2000 és 2010 között eltűnt Magyarországról, ami a nagyüzemi mezőgazdaságnak, a klímaváltozásnak, a kémiai szúnyogirtásnak és a fecskefészkek tömeges leverésének köszönhető. Egy ideje ez a szám már nem csökken, ami a fecskék védetté nyilvánításának és a fészekleverések hatékony szankcionálásának tudható be” – nyilatkozott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

A molnárfecske és a füsti fecske 50 ezer forint természetvédelmi értékkel bír és a tojása is. A törvény szerint a védett állatnak minden származéka, így a költő- és pihenőhelye, azaz a fészke is védett és tilos kárt tenni benne, vagy elpusztítani, mert az szabálysértésnek minősül.

Ha valaki költési időben leveri a fecskefészket és két fióka elpusztul, az eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, azaz 100 ezer forintot. Ebben az esetben akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható állatkínzás és természetkárosítás miatt.

Ha a természetvédelmi kár eléri a 2 millió forintot, akár 5 év börtönbüntetés is kiróható.

Költési időszakon kívül, szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek. A kérelmet mindig alá kell támasztani, amit hatóságilag elbírálnak, de a fecskepiszok jelenléte nem elegendő indok rá, mivel ma már beszerezhető az úgynevezett fecskepelenka. Ez egy olyan deszka, amit a fészek alá, a falra merőlegesen lehet felhelyezni. Csak annyi teendő van vele, hogy időnként le kell tisztítani.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés