Keresés
Close this search box.

Hírek

Ezen a napon született a Kárpát-medence flórájának nagy kutatója, Jávorka Sándor

A Kárpát-medence flórájának kutatója, JÁVORKA SÁNDOR (Hegybánya, 1883. márc. 12. – Budapest, 1961. szept. 28.) a budapesti tudományegyetem elvégzése, majd doktorátusának megszerzése után rögtön élete első és egyetlen munkahelyén kezdett dolgozni: a Magyar Nemzeti (később: Természettudományi) Múzeum növénytárában, amelynek 1934-ben igazgatója lett és időközben egyetemi tanárrá is kinevezték.

Forrás: wikipedia

Jávorka Sándor a Kárpát-medence és a Balkán szenvedélyes, hatalmas gyűjtőmunkát végző kutatója volt. Fáradhatatlan terepjárásai során 60 év alatt mintegy 22 000 lapnyi herbáriumi anyagot gyűjtött, 120 növényt fedezett fel és írt le. Nevét 40 növény elnevezése őrzi. Publikációinak zöme a florisztikával, a rendszertannal és az elterjedéstannal foglalkozik a Kárpát-medence, az Alpok és a Balkán területén. Legfőbb érdeme a magyar növényvilágról szóló összefoglaló mű megírása, két évtizednyi munka eredménye: az 1400 oldalas Flora Hungarica. Ebben a Kárpát-medence 4000 növényfajának kritikai áttekintését adja. A rendkívül színvonalas illusztrációkat Csapody Vera készítette, aki a későbbiekben Jávorka több művének is illusztrátora lett: a Kis növényhatározó sorozat köteteinek, az Erdő-mező virágainak, a Magyarország gyógynövényeinek és a Kerti dísznövények atlaszának.

Alapvető, forrásértékű művet alkotott Jávorka nagy elődje, Kitaibel Pál herbáriumának kritikai kiadásával és Kitaibel életrajzának megírásával.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés