Keresés
Close this search box.

Hírek

Természet

Erdei fülesbagoly állomány felmérésében kéri a lakosság segítségét az MME

Nincs is annál jobb, mint erdei fülesbaglyokat figyelni.

A szervezet legutóbb, januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét. Az egyesület az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést.

Forrás: pixabay.com

Most a lakott területeken is gyakori erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet az éjszakai életmódot folytató, az emberek számára láthatatlanul mozgó madarak rejtett költőhelyének megkeresése. Azonban a fészkelő baglyok felmérése egyike a legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, mivel ehhez a madarakat nem is kell látni – írták.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózni kell néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva, eközben pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni. Ezt hetente egy-két alkalommal kell megismételni, egészen júniusig – áll a közleményben.

Ha valaki hall vagy lát fiókákat, esetleg az őket etető szülőket, a felhívás honlapjáról letöltheti az elektronikus űrlapot, amely akár okostelefonon is kitölthető.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés