Keresés
Close this search box.

Hírek

Agrárdiplomácia: sikerkönyv és sikerképzés egyszerre

„Csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végig csinálja”. Az ismert dal szövegével üzent az Agrárdiplomácia című könyv egyik szerzője, Zöldréti Attila az új képzésre jelentkezőknek. Nem csak ilyen képzés, de még ilyen könyv sem volt idehaza, tehát példa nélküli dologról van szó, amely rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem együttműködésének köszönhetően kereszt féléves képzésben jövőre is folytatódik az agrárdiplomáciai menedzser szakirányú továbbképzés, a határidő a jelentkezésre 2024. január 15-e. Ehhez kapcsolódik szorosan az Agrárdiplomácia című könyv, amelynek egyik összeállítója Zöldréti Attila, a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának elnöke. Valójában 12 társszerző műve ez és mire nyomdakész állapotba került, addig elég sok munka előzte meg – nem csak a szerzők összehangolása, hanem a különböző tudományterületek ismereteinek összesítése miatt, amely hasznos adalékot nyújt minden könyvet forgató és hallgató számára, aki jelentkezik a kereszt féléves képzésre.

Forrás: Pixabay

– A korábban indult képzés lassan a végéhez közelít, most a szakdolgozat készítésének az ideje érkezett el, de ezzel párhuzamosan már indul is a következő képzés. Szükség volt az agrárterület speciális szakismereteit rendező kötetre, mert eddig nem volt az agrárszakdiplomáciai ágazatnak ilyen hangsúlya, de főleg nem volt egyetemi szintű megjelenése – összegezte a szakember.

A Közös Agrár Politikától kezdve a nemzetközi agrárkereskedelmi tárgyalások menetéig bezárólag nagyon sok mindenről lehet olvasni ebben a könyvben. De több indokot is felsorolt Zöldréti Attila, ami miatt érdemes ezt a szakirányt választani. Ide tartozik az, hogy megérthetővé és elérhetővé válnak a külpolitikai és diplomácia lépések összefüggései, ami egyébként a világ egyik legbonyolultabb rendszere, hogy felismerjük: mi, mivel függ össze.

Hasznos eljárásokat ismerhetnek meg a hallgatók a tárgyalás technikáról és módszerekről, de bemutatja a könyv azt, hogy hogyan szolgálja a diplomácia ügyét a protokoll, és igyekeztek a szerzők a saját maguk elméleti és gyakorlati tapasztalati mellett felsorakoztatni a könyvben olyan esettanulmányokat, amelyek a ma praktizáló szak attasé hálózat tapasztalatait mutatja be. Például a Brexithez kapcsolódóan annak következményeit tárgyalja a londoni mezőgazdasági attasé. De megtalálható a kötetben a brüsszeli állandó képviselet mezőgazdasági vezetőjének írása.

Európában máshol nincs agrárdiplomáciai egyetemi szintű képzés. Diplomáciai képzés általában van, de az előbb említett csak Magyarországon létezik. Akik szeretnének jelentkezni a képzésre, azok keressék fel a MATE honlapját, ahol megtalálható a képzéskereső, amelybe be kell írni az agrárdiplomácia kifejezést, majd a rendszer automatikusan feldobja a kiírás feltételeit és ismertetőjét.

Fontos hangsúlyozni Zöldréti Attila szerint, hogy bizonyos előfeltételeket teljesíteni kell, ugyanis ez posztgraduális képzés, valamint angol nyelvi ismeretek mindenképpen kellenek.

– Mind a képzéssel, mind pedig a kötettel is az volt a szándékunk, hogy megmutassuk a meglévő értékeinket és felhívjuk a figyelmet a lehetőségeinkre. Kevesen tudják ugyanis, hogy Zsigmond király 1425-ben hozta létre a világon először az állandó diplomáciai képviselet intézményrendszerét, amikor aláírta a szerződést a milánói herceggel. De az is kevésbé ismert, hogy 1900-ban Darányi Ignác létrehozta a Magyar Állandó Külföldi Mezőgazdasági Hírszolgálatot. Tehát olyan történelmi érdemeink vannak, amelyekről nem szabad megfeledkezni, ezeket újra hangsúlyozni kell, mert ezekre büszkék lehetünk – hangoztatta Zöldréti Attila.

Ide kapcsolódik az Agrárminisztérium honlapjának felhívása is.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés