Keresés
Close this search box.

Hírek

Nébih: biztonságosak a macskaalmok

 

A Szupermenta programban macskaalmokat teszteltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az összehasonlító vizsgálat során 26 macskaalmot vettek górcső alá.

A laboratóriumi mérések eredményei alapján a tesztelt termékek alapvetően biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus-jelenlétével nem akadt gond, azonban hét alomban kis mennyiségű idegen anyagot találtak – írta legfrissebb jelentésében a Nébih.

A benti macskatartás egyik nélkülözhetetlen kelléke a macskaalom, melynek különböző típusai elérhetőek a boltok kínálatában. Bár dedikált jogszabályi előírás nem vonatkozik ezekre a termékekre, de a Szupermenta program fontosnak tartotta, hogy felmérés jellegű vizsgálattal meggyőződjön róla, megfelelő a termékkör.

Az összehasonlító vizsgálatban 26 macskaalmot elemeztek, melyek között húsz csomósodó és hat nem csomósodó típusú alom szerepelt. A csomósodó almok főként bentonit alapúak voltak, de előfordultak növényi alapanyagokból készült termékek is.

A nem csomósodó almok többsége szilikából készült, valamint természetes ásványi anyagokból álló termék is szerepelt a tesztben.

A Nébih laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát.

A kapott értékeket megfelelőnek találták a szakemberek. Annak is utánajártak, hogy használatot követően, hogyan változik a macskaalmok enterobaktérium-száma. Ehhez mesterséges fertőzéssel szennyezték az almokat (ürüléket imitálva).

Fotók: canva.com

A második napon eltávolították a macskaalmok szennyezett részét, majd meghatározták a visszamaradó almokban lévő enterobaktériumok számát. A vizsgált termékek nagy részében csökkent az enterobaktériumok száma, ugyanakkor három csomósodó alomban – a többi macskaalomhoz hasonlítva – jelentősebb szaporodást tapasztaltak.

Fontos, hogy még ezek a magasabb értékek sem veszélyeztetik az állatok jóllétét, ugyanakkor arra mindenképp ráerősít az eredmény, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok rendszeres tisztítására.

A macskaalmokon analitikai vizsgálatokat is végeztek a szakemberek. Megmérték a termékek portartalmát, és megállapították, hogy – a többi alomhoz képest – egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű port tartalmazott.

Azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag. A vizsgálat eredményeképpen hét termékben találtak kis mennyiségű szennyeződést: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, valamint kavicsot. Összesen körülbelül 7 grammnyi idegen anyag volt ezekben a termékekben. A végső rangsor kialakításában ez pontlevonással járt.

Fotó: Nébih

A kedveltségi vizsgálaton szakértők és laikusok pontozták a macskaalmokat állattartói szempontok alapján. Figyelembe vették például a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét.

A csomósodó macskaalmok versenyében a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu macskaalom állhatott, második lett a Premiere Excellent Pure macskaalom, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett. A nem csomósodó almok között első helyezett lett a Repeta macskaalom, második a Pepco for pets macskaalom, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom szerezte meg.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálat eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/macskaalmok-nagyito-alatt/

agrotrend.hu/Nébih

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés