Keresés
Close this search box.

Hírek

A magyar Agrár hitelállomány elemzése és tendenciái

Az Agrárminisztérium adatai alapján az agrárágazatok hitelállománya az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdaság esetében 3,5 százalékkal növekedett, az élelmiszeripar esetében 2,0 százalékkal csökkent.

Forrás: pixino.com

A mezőgazdaság hitelállománya 34,9 milliárd forinttal gyarapodott, az élelmiszeriparé 15,3 milliárd forinttal csökkent. Mindezek eredményeképpen a mezőgazdaság hitelállománya 1039,6 milliárd forintot, az élelmiszeriparé pedig 747,3 milliárd forintot ért el 2023 negyedik negyedévének végére. Az agrárágazatok együttes hitelállományának aránya a nemzetgazdasági értékhez képest 14,2 százalék volt.

A mezőgazdaság hitelállományának több mint felét a társas vállalkozások tudhatták magukénak, ami 670,6 milliárd forintot jelentett. Az egyéni gazdaságok 35,5 százalékos részesedése 369,0 milliárd forintnak felelt meg.

Az élelmiszeripari vállalkozások hitelállományának szinte teljes egésze (740,8 milliárd forint) a társas vállalkozásokat finanszírozta. Az egyéni vállalkozások 6,5 milliárd forintos hitelállománya a társasokéhoz képest elenyésző volt.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés