Keresés
Close this search box.

Hírek

A Körber Hungária bővíti élelmiszer- és dohányipari gépek gyártási kapacitását

A német vállalatok vezetői nem sajtóhírek, hanem saját tapasztalataik alapján döntenek magyarországi beruházásokról, így addig fejlődni fog a kétoldalú gazdasági együttműködés, amíg az a valóságra alapul – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pécsen.

A tárcavezető a német hátterű Körber Hungária beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a több mint 5,6 milliárd forint értékű fejlesztés keretében az élelmiszer- és dohányipari gépek gyártására szakosodott üzem bővíti a kapacitását és növeli a hatékonyságát.

Fotó: MTI/Kiss Dániel

A 850 millió forint állami támogatásban részesülő projekt keretében a mintegy 1200 embernek munkát adó vállalat napelemparkot is ki fog építeni – tájékoztatott. Majd kiemelte, hogy hazánkban van a négy földrészen több mint huszonöt gyártási központtal jelen lévő konszern második legnagyobb telephelye, a most bejelentett beruházásért pedig nagy verseny folyt.

„Ez is alátámasztja azt, hogy az üzletemberek alapos emberek, a német üzletemberek meg pláne, és a tapasztalatok, nem sajtóhírek alapján hoznak döntéseket. Mindaddig, amíg a magyar-német gazdasági együttműködés a valóságra alapul, addig az fejlődni is fog, mint ahogyan láthatjuk most itt, Pécsett is” – jelentette ki.

Ezután a projekt jelentőségét hangsúlyozta a gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatás fenntartása terén, illetve kitért a kormány által fontosnak tartott fenntarthatósági szempontokra is.
Szijjártó Péter aláhúzta, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben válságról válságra bukdácsolt a világ, új rend van kialakulóban. „Nekünk itt, Magyarországon nem pusztán az a célunk, hogy ezeket a válságokat túléljük, hanem az, hogy minden egyes válság után erősebbek legyünk, mint voltunk előtte” – mondta.

Majd a koronavírus-járvány idején elrendelt kormányzati intézkedéseket részletezte, amelyek nyomán tavaly minden nehézség ellenére sikerült megdönteni a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordját is, és idén is újabb csúcsok várhatók.

„Mindez nem lenne lehetséges természetesen akkor, ha a legfontosabb gazdasági szövetségeseinkkel ne lenne a legszorosabb az együttműködésünk. És mindezen eredményeket ilyen globális vagy európai körülmények között nem lehetne elérni, ha ezekkel a legszorosabb gazdasági szövetségeseinkkel az együttműködés nem fejlődne folyamatosan” – figyelmeztetett.

„És amikor Magyarország gazdasági szövetségeseit listázzuk, akkor az első helyen egyértelműen Németország áll, hiszen a Németországból érkező beruházók alkotják ma a legnagyobb beruházói közösséget, és Németországgal a legnagyobb a kereskedelmi forgalmunk is” – tette hozzá.

A miniszter leszögezte, hogy a magyar-német gazdasági együttműködés a krízisek alatt is folyamatosan erősödött, ez az egyik legfőbb oka annak, hogy hazánk megerősödve tudott kikerülni a nehézségekből.

Közölte, hogy a 2014-ben elindított beruházásösztönzési rendszer keretében már 187 német vállalati beruházáshoz nyújtatottak támogatást összesen 4000 milliárd forint értékben.

Eközben tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly átlépte a rekordot jelentő 67 milliárd eurót, és az idei év végére meglehet a 70 milliárd euró is, amit az is segít, hogy 2023-ban Kínát követően Németországból érkezik a második legtöbb beruházás Magyarországra.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés