Keresés
Close this search box.

Hírek

Megvan a téli madárszámlálás eredménye

Mintegy harmincezer egyedet rögzítettek a téli madárszámlálási akcióban. A kilenc hétig tartó akcióba a lakosságot is bevonta a Madártani Egyesület. Új applikáció fejlesztését is tervezik.

Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) téli madárszámláló akciója, amelynek keretében több mint nyolcszáz adatközlő csaknem harmincezer egyed megfigyelését rögzítette.

Az egyesület 2022. december 28. és 2023. február 28. között szervezte meg a kilenc héten át tartó országos madárszámlálási akciót, amelynek

CÉLJA A LAKOSSÁG BEVONÁSA A KÖRNYEZETÜKBEN ÉLő MADARAK MEGFIGYELÉSÉBE

és a madarak védelmét is segítő úgynevezett közösségi tudomány jellegű adatgyűjtésbe – közölte az MME az MTI-vel. Magyarországon ez volt az első, a téli madáretetőket és környéküket célzó lakossági adatgyűjtés, amely során rengeteg információt kaptak a természetvédők. Az adatok beküldését az MME által fejlesztett Turdus applikáció is megkönnyítette, de egy internetes adatbázisba is fel lehetett tölteni a megfigyeléseket. 

Fotó: wikimedia

Több mint nyolcszázan vettek részt a gyűjtésben, ezernégyszáznál is több megfigyelési helyen, több mint négyezer négyszáz megfigyelést végeztek és csaknem harmincezer észlelést rögzítettek.

A megfigyelések során több mint százhúsz faj mintegy nyolcvanhatezer egyedét figyelték meg.

AZ ÖT LEGGYAKRABBAN ÉSZLELT FAJ A MEZEI VERÉB, A SZÉNCINEGE, A HÁZI VERÉB, A TENGELIC ÉS A BALKÁNI GERLE VOLT.

A Nagy téli madárles elnevezésű akció csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. Hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, továbbá a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület is. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció fejlesztése is.

agrotrend.hu / Index

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés