Keresés
Close this search box.

Hírek

Aggastyánkorú szalakóta tűnt fel a Csanádi pusztákon

Sok tízezer kilométert tett már meg életében az a gyűrűzött szalakóta, amely a napokban bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A nyolcadik életévében járó madarat 2013-ban, fiókaként ugyanitt gyűrűzték meg.

A Csanádi pusztákon nincsenek öreg, odvas fák, így a szalakóták elsősorban a számukra kihelyezett mesterséges odúkban fészkelnek – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.  A rendszeresen karbantartott és ellenőrzött költőládák lehetővé teszik a jelöléseket.

A napokban egy odúellenőrzés közben sikerült megfogni egy színes gyűrűvel is ellátott öreg madarat, melyről kiderült, hogy még 2013-ban, fiókaként kapta a gyűrűt ugyanitt, a Csanádi pusztákon. Ez a madár azóta már hét alkalommal járta meg oda-vissza az Afrikába vezető vonulási útvonalat.

A térségben ez az eddigi legidősebb, regisztrált madár, de az országos listán is előkelő helyet foglal el. A világon jelenleg ismert, legidősebb szalakótát a Vajdaságban fogták meg, annak kora 10 év és 10 hónap volt.

Fotó: Balogh Gábor / Körös-Maros Nemzeti Park

Fotó: 2013.

Nagyon kicsi az esély arra, hogy egy szalakóta ilyen szép kort megéljen. A hosszú távú vonulás során számos veszély leselkedik rájuk, nagy a mortalitás a populációban. Ráadásul a vegyszerhasználat miatt mindenütt egyre kevesebb a táplálékul szolgáló rovar is. A szalakótafiókák több mint fele már élete első évében elpusztul.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés