Keresés
Close this search box.

Hírek

A mezőgazdasági őstermelő személyi jövedelemadó-bevallásával kapcsolatos aktualitások

Elkészítette az adóhatóság a magánszemélyek 2022. adóévre szóló adóbevallási tervezetét a nyilvántartásaiban szereplő adatokból az adóévet követő év február hónapjának utolsó napjáig beérkezett kifizetői adatszolgáltatások alapján.

Az elkészült tervezetek már 2022. március 1-től elérhetőek az eSZJA felületen. (http://eszja.nav.gov.hu)


Fotó:
Håkon Fossmark / Pixabay

Azok a magánszemélyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel, hagyományosan március 16-ig kérhették a NAV-tól adóbevallási tervezetük postázását (2023. március 16-a után az adóbevallási tervezet kizárólag személyesen a NAV ügyfélszolgálatain kérhető és vehető át 2023. május 22-ig). A bevallási tervezeteket az adóhivatal április 30-ig küldi ki az igénylők részére.

Ügyfélkaput azonban bármikor nyithat a magánszemély, és a regisztrációt követően a bevallási tervezet azonnal elérhető. Aki pedig egyéb elektronikus hozzáférési lehetőséggel – pl: e-személyi igazolvánnyal, telefonos azonosítással (RKTA) – bír, akkor a https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja oldalon az azonosítás után ügyfélkapus regisztráció nélkül is megtekintheti a bevallási tervezetét.

A személyi jövedelemadó bevallást a magánszemélyek saját maguk is elkészíthetik. Az online felület is használható regisztráció mentesen. Ugyanott letölthető üres személyi jövedelemadó bevallás (22SZJA) is, amely hagyományos módon program segítsége nélkül is kitölthető. A nyomtatvány természetesen elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK-ban) is: ITT

Lényeges, hogy az adóköteles bevételt szerzett mezőgazdasági őstermelő, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély és az egyéni vállalkozó adóbevallási kötelezettségét akkor teljesíti, ha az adóbevallási tervezetét javítja vagy kiegészíti, illetve adóhatósági közreműködés nélkül bevallást nyújt be. Adózói közreműködés nélkül ezek a bevallási tervezetek a főszabálytól eltérően május 20-át követően sem válnak automatikusan bevallássá.

A mezőgazdasági őstermelő (adózási mód választásától függetlenül) továbbra is mentesül a bevallási kötelezettség alól, ha a támogatások nélkül számított bevétele nem érte el az adóévben az éves minimálbér felét (2022-ben a 1 200 000 forintot), és más bevallásköteles jövedelmet az adóévben nem szerzett, továbbá szociális hozzájárulási adó bevallási és elszámolási kötelezettsége sincs. Amennyiben az említett magánszemély mezőgazdasági őstermelésből származó bevétele nem éri el az adómentes bevételi értékhatárt, de más bevallásköteles jövedelme keletkezett (pl. munkaviszonyból származó jövedelem) az adott adóévben, és az adóhatóság által kiajánlott adóbevallási tervezet útján tesz eleget bevallási kötelezettségének, úgy az adómentes őstermelői bevételt nem kell továbbra sem szerepeltetni a tervezetben, ugyanakkor a tervezet jóváhagyása szükséges (papíralapú bevallási tervezet esetén a bevallási tervezethez csatolt kiegészítő nyilatkozatot kell kitölteni), melynek hiányában a bevallási tervezet nem válik automatikusan bevallássá.

Fontos kiemelni, hogy azok az átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelők, akik az éves minimálbér felét meghaladó bevételre tettek szert az adóévben, de nem haladta meg a bevételük az éves minimálbér ötszörösét, habár mentesülnek a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség alól a bevallásukban az így szerzett bevételt/jövedelmet szerepeltetniük kell.

Amennyiben a tervezetet jóváhagyni, kiegészíteni, javítani szükséges, vagy adóhatósági közreműködés nélkül történik a bevallás benyújtása, akkor az erre rendelkezésre álló határidő 2023. május 22-e.

Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.

agrotrned.hu / NAK, Dr. Buzás Tivadar

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés