Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Virtuális bemutatón a KITE őszi kalászos és őszi káposztarepce technológiája

Az idei tavasz mindannyiunk számára tartogatott megpróbáltatásokat, a járványhelyzet nehézségei mellett az aszály is nagymértékben sújtotta a mezőgazdaságot. Ebben a helyzetben még nagyobb szükség van az időjárás okozta anomáliák kezelésére. A KITE Zrt. ehhez nyújtott a termelőknek segítséget egy nem mindennapi formában.

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

A nagy terméseket megcélzó őszi káposztarepce technológia alapja az, hogy nyár végén a repcét ki kell keleszteni és a tél beállta előtt a növénynek el kell érnie a 8-10 leveles tőlevélrózsás állapotot, az 1 cm-t meghaladó gyökérnyak-átmérőt, a 2 cm-nél nem hosszabb csúcsrügyet, valamint a növénynek 30 cm-nél mélyebb gyökérzettel kell rendelkeznie. Ennek érdekében a vetést augusztus végén, szeptember elején el kell végezni, mégpedig nyirkos magágyba.

A KITE Zrt. a magas termésátlag elérése érdekében nagy termőképességű és stabilitású hibridjeit javasolja, melyek érésidő szerint növekvő sorban a következők: Dribbler, Duke, ES Imperio, DK Exstorm, ES Diablo, Phoenix CL, ES Mercure, Diffusion, Cristal, DK Exterrier, DK Impression CL és Feliciano KWS.

Fotó: KITE Zrt.

őszi búzában a nagy termőképességű fajták és hibridek termesztéstechnológiája számos ponton eltér a hazai, konvencionális búzatermesztési gyakorlattól. Az alkalmazott KITE technológia végrehajtása során biztosítani kell, hogy az elvetett mag gyorsan és egyöntetűen keljen, majd a növény fejlődéséhez ideális körülmények alakuljanak ki. Olyan talajművelő eszközöket szükséges választani, amelyek igazodnak az elővetemény tarlómaradványának mennyiségéhez és a talaj nedvességkészletéhez.

A vetés előkészítéséhez az alapművelésnek minimum 20 centiméter mélyen kell megtörténnie. Ehhez a művelethez a KITE Zrt. kínálatából a középmély lazítók ajánlottak. A Köckerling Allrounderrel végzett magágykészítés pedig biztosítja a szeptember végi, október eleji vetés pontosságát még nyirkos magágyban is.

A KITE Zrt. ajánlatában szereplő kalászosok fajták, (őszi búza, triticale, őszi árpa), kiemelkedő termesztési tulajdonságai lehetővé teszik az intenzív technológiába illesztésüket. őszi kalászos fajtaajánlatuk mind a prémium minőséget adó, mind pedig a bőtermő szegmensben kitűnő fajtákat tartalmaz.

A KITE Zrt. dalmandi multifaktoriális kísérleti területén 4 féle talajművelési rendszerben eltérő vetésmélységű vetéstechnológiai kísérlet van beállítva. A KITE céltudatos fejlesztéseinek fókuszába került az elmúlt időszakban a sűrűsoros vetéstechnológia, történt ez a változó környezeti feltételek, és a korszerű hibridek/fajták megjelenésének hatására.

Fotó: KITE Zrt.

A veszélyhelyzet okozta elszigeteltség új kapcsolattartási formákat szült. Ilyen az online konferencia is, mely lehetővé teszi, hogy otthonunk kényelméből jussunk olyan információkhoz, melyek elérőbb lendíthetik a gazdálkodásunkat. A jelenlegi körülmények között a KITE Zrt. az ez évi, hagyományos repce és őszi kalászos portfólióját és technológiáját az online konferencia lehetőségeivel élve, virtuális szántóföldi bemutató keretében tárta a gazdák elé. A virtuális bemutató – a repce és őszi kalászos kultúrákat külön-külön tárgyalva – két napos bontásban, június 10-én és június 12-én került megrendezésre.

A moderátorok már mindenki számára ismerősek lehettek. A bemutatókat Balogh Viktor a KITE Zrt. marketingigazgatója, valamint Hadászi László innovációs főigazgató vezényelték le mindkét esetben.

Fotó KITE Zrt.

A technológiát Sojnóczki István technológiafejlesztési igazgató, valamint Kecskés István és Honti László fejlesztőmérnökök, a műszaki eszközöket pedig Kiss Sándor szántóföldi gépértékesítési osztályvezető, valamint Kovalovszky Lajos, Nagy Tamás és Szűcs Sándor marketingmenedzserek mutatták be a nagyközönségnek.

Fotó: KITE Zrt.

A virtuális bemutató keretei között sajnos nem volt lehetőség a szántóföldi fajtasorok fizikai megtekintésére. Amennyiben szeretné megtekinteni azokat teljes valójukban az alábbi helyszíneken teheti meg.

Dalmand

GPS koordináta: 46°29'41.1"N 18°09'28.4"E

 

Nádudvar:

GPS koordináta: 47°24'22.3"N 21°13'26.1"E

A bemutatókat az alábbi linkeken lehet megtekinteni:

Repce:

https://www.youtube.com/watch?v=v0pxkqciXEs&t=11s

 őszi kalászos:

https://www.youtube.com/watch?v=rc6X0dtlaZo

 

agrotrend.hu / KITE Zrt.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés