Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Világszerte keresett a magyar csemegekukorica

Megkezdődött a csemegekukorica betakarítása, a korai fajtákkal. Magyarország Európa legnagyobb termelője és a világ második legnagyobb kukoricakonzerv-exportőre. Idén – a vetéskori aszály, majd a későbbi nagy esőzések miatt – egy-másfél hetet csúszik a szezon, de a minőség jó, és átlagoshoz közeli, 500 ezer tonna körüli termés várható. Ennek 95 százaléka hagyományosan külföldre kerül, konzerv és fagyasztott formában.

Az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A termõtájak közül kiemelkedõ Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termõterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros ültetvények vannak.

A termõterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek.
Idén a tavaszi aszály, majd a nagy esõzések miatt egy-másfél hetet csúszik a betakarítás, valamint másodvetésbõl kevesebb várható. Az összképet valamelyest tudja majd befolyásolni, hogy az õsz második felében jelentkeznek-e korai fagyok, károsítva a késõi fajtákat és a másodvetést.

Fotó: pixabay.com

Az évi átlagosan 500-600 ezer tonna termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hûtõipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évrõl évre emelkedik a frissen vagy fõttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. Magyarország klimatikus és talajadottságai kitûnõek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar mûszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minõséget.

Az itthon elõállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka exportra kerül, ez az egyik legjelentõsebb agrár-exportcikkünk, feldolgozása több ezer embernek ad munkát. A betakarítást követõen pár órán belül feldolgozzák a terményt, így õrzi meg jó beltartalmi értékeit. A legtöbb konzervet Oroszországba és a FÁK-államokba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítjuk, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára. Fagyasztott kukoricából – az Egyesült Államokat követve – a világ második legnagyobb exportõre hazánk. Konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezetõ európai exportõr.

A hazai csemegekukorica-fogyasztás elég alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok.

A csemegekukorica ízét elsõsorban a benne lévõ cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelõen – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukoricát felhasználhatjuk fõzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítõje. Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az elõfõzött vákuumcsomagolt csemege.

A csemegekukoricának jelentõs a tápértéke, kitûnõ ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés