Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Vetőmagpiac: ezek a legkeresettebb növények

Egyre kevesebb kerti vetőmagot értékesítenek Magyarországon a forgalmazók. Ez szezononként megközelítőleg 20 millió tasakot jelent 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A silány minőségű vetőmag szerencsére nem jellemző a hazai piacra. Ezt hangsúlyozza Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács zöldség szekciójának tagja, aki szerint ugyan nincsenek reprezentatív felmérések, de két évtizede folyamatosan csökken a házi kertekben a felhasznált vetőmagok mennyisége, írja a növényvédőszer.hu. De a virágmagok is kelendők a vetőmagok mellett, ezért a veteményeskerteket kiszorítják a díszkertek a ház körül. Ezeknél a kerteknél a palántabeszerzés a jellemző a korábbi vetőmaghasználat helyett, mondván: kevesebb gond van velük és rövidebb idő alatt látványos eredményt hoznak.

A kerti vetőmagpiac kínálata nekünk kedvez, ugyanis a magyar cégek aránya ezen a piacon meghatározó, vagyis 85 százalékban ilyenek szolgálják ki a termelőket. A külföldiek elsősorban áruházláncokban jelennek meg. A legnagyobb mennyiségben a borsó fogy a zöldségfajták közül, de keresett a reteksaláta, valamint a petrezselyem és a sárgarépa is. Az utóbbi időszakban a fűszernövények mutatnak jelentős növekedést, amire a szakértő szerint korábban nem volt példa.

A zöldborsóra a nagyüzemi vonalon is nagy az érdeklődés a konzerv- és a hűtőipar részéről. Érdekes az is, hogy amíg a kukoricát nyolcvan százalékban exportáljuk, addig a zöldborsóból ugyanennyi marad belföldön és a kisebb részét exportáljuk csak. Mindezeknek azért van most jelentősége, mert az elmúlt évben több vidéki üzlet polcain hiánycikk volt a csemegekukorica. Az évszázados aszály ellenére szerencse volt az, hogy a zöldségtermő területek hetven százalékát öntözték. Ez a csemegekukorica és a zöldborsó vonatkozásában – amelyek a hazai zöldségtermés kétharmadát adják – úgy értendő, hogy a csemegekukorica termőterületünk nagyjából hetven százalékban öntözött, a zöldborsó valamivel kevesebb arányban, de mivel általában júniusban már betakarítják, így az aszályos időszakok kevésbé szokták érinteni.

Aki viszont nem termeszti, hanem vásárolja, annak jó hír lehet, hogy a zöldborsónál a tavalyi szárazság nem rengette meg a hazai pozíciókat, ezért lesz elegendő mirelit zöldborsó. Rontotta a termelői kedvet a tavalyi esztendő. A feldolgozóipar, a hűtő- és konzervipar belekényszerült abba, hogy kétszer annyival emelje meg a felvásárlási árakat az előző évhez képest, ezért nem látni tisztán, hogy a termelési lelkesedés megtartása érdekében idénmilyen mértékben kell az alapanyag árát megemelni ahhoz, hogy legyen elegendő borsó, amit megtermelnek a gazdálkodók. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés