Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Vadriasztás és tápanyagpótlás – mit tudnak a szuszpenziós lombtrágyák?

A kén tápanyag, de a vadak ellen is védi a növényt.

 

Mi az a szuszpenzió?

Kinézetre olyan, mint a diszperzit, és általában a sűrűségük is hasonló. Valódi oldat és elemi tápanyagok keveréke, amelyek a lehető legnagyobb hatóanyag-mennyiséget tartalmazzák.

 

Vulcan Profi S80 – elemi kén szuszpenzió

Az elemi kén lehet növényvédő szer, tápanyag, de vad- és rovarriasztó is egyben. Ként használhatunk szántóföldi, kertészeti vagy gyümölcstermesztésben, de akár bio-termesztésben is, a növények növekedési fázisától függetlenül. Általában 6–10 liter/ha a dózisa szántóföldi, 8–12 liter/ha pedig kertészeti, gyümölcskultúrákban.

 

Mikor legyen az első kezelés?

Mivel az elemi ként vadvédelemnél használjuk, azért más-más időszakban javasolt használni. A vaddisznó ellen kukoricában, a vetést követően azonnal juttassuk ki. A napraforgónál már 2–4 leveles állapotban juttassuk ki az első dózist. Állományba mondjuk a repcénél vagy madarak, rovarok ellen pedig folyamatosan. Kijuttatás után kell még 1–2 nap, míg a kén gázosodásnak indul és kifejti a hatását.

 

Vulcan MagmaS – nitrogén, magnézium, mikroelem és kén?

A Vulcan MagmaS az elemi kén mellett már jelentős mennyiségben tartalmaz nitrogént (15%, 190 g/liter), de magnéziumot, bórt, rezet és cinket is. Ezért a MagmaS-t akkor érdemes használni, amikor kialakult a levélfelület, amin keresztül a növény a tápanyagokat azonnal hasznosítani tudja. A benne levő kén pedig segíti a növényvédelmet, a vad- és rovarriasztást.

 

Mikor legyen a második kezelés?

Akár csak tiszta ként (Profi S80) vagy nitrogénes ként (MagmaS) használunk másodjára, annak az első kezelést legalább 2–3 hétre kell követni. Ennyi idő elteltével az első kezelés hatása már csökken, a növény további védelme segítségre szorul. A második kezelésre már kisebb dózist javaslunk, általában 5–8 liter/ha elegendő, bármelyik terméket is válasszuk.

 

Gabonára, repcére is mehet még?

Igen, sőt indokolt is lenne. A ként egyébként is kis mennyiségben pótoltuk az idén, és a szárazság legyengíti a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Ha valamikor indokolt a kén használata, az most van. Állományba kijuttathatjuk önállóan, de szinte az összes növényvédő szerrel együtt.

 

Zöldségbe, gyümölcsösbe?

A zöldségtermesztésben talán sokkal nagyobb szükség lenne elemi kénes termékekre. Itt használhatjuk talajra drót- és fonálféreg ellen, nagyobb mennyiségben már a vetés-ültetés előtt. De állományba és fóliában is tápanyagként, gombaölőként és rovarok (pl. poloskák, tripszek stb.) ellen is. A kénnek 0 nap az élelmezés-egészségügyi értéke, és nem utolsósorban ökológiai gazdálkodók is használhatják. Az elemi kén ősi, de hatásos szer, amelynek minden gazdaságban helye van.

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000

info@vulcanagro.hu

www.vulcanagro.hu

(X)

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés