Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

Újra van bizalom a kukoricával szemben

Idén a tavalyinál kisebb területen vetnek kukoricát a gazdálkodók, de továbbra is meghatározó növényünk marad. Ezt erősítette meg Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület vezetője.

Április végéig kétszáz hektáron sikerült elvégezni a kukorica vetését a Somogy vármegyei Karád határában, ahol négyszáz hektárnyi napraforgó vetése is megtörtént a terveknek megfelelően. Így összegezte érdeklődésünkre a tavaszi munkák állását Mondok József, a Karádi Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője /képünkön/, aki hozzátette: szintén a terveknek megfelelően halad továbbra is mindkét növény vetése. Érdekesség, hogy az országos, csökkenő tendencia ellenére inkább növelték Karád határában a vetésterületet, ráadásul a manapság más térségekben felkapott cirok vetését is elhalasztották a kukorica javára.


Fotó: Növényvédőszer.hu

A Dunántúlon az év eleje óta több, mint 200 milliméternyi csapadék hullott, míg az ország más részében ennél sokkal kevesebb. Ez sokat segített a talajelőkészítés során Karád határában.

Az idei esztendő köztudottan nagyon szárazon indult és áprilisban az időjárás behozta a lemaradást. Fontos tudni ezért azt is, hogy a májusi eső akkor ér aranyat, ha a megelőző hónapban is kap csapadékot a talaj, különben nem lesz feltöltve a talaj nedvességgel. A növények kelése és fejlődése tehát biztosított Mondok József szerint. Vannak tehát alternatív növények, mint például az előbb említett cirok, vagy ide sorolhatnánk a kölest is. De ezek valóban komoly kihívóknak számítanak-e? Daoda Zoltán, a Magyar Kukorica Kör Egyesület elnöke szerint már tavaly nyáron felértékelődtek ezek a növények, ahogy terjedt az aszály. A termelők és a vetőmag forgalmazók elkezdtek valamilyen alternatíva után nézni: vannak, akik az őszi vetéskultúrákat erősítették és nagyobb vetésterületre váltottak, idén pedig két, kukoricát elkerülő lehetőség jött be a képbe, az egyik a napraforgó, a másik a szója. A cirok sem hagyható ki a sorból, ezért ennek a növénynek a megjelenése is csökkentette a kukorica vetésterületét.


Fotó: Növényvédőszer.hu

– Az előzetes hírekkel és várakozásokkal ellentétben az a jó hírem van, hogy mégsem lesz olyan drasztikus a kukorica visszaesése, mint gondoltuk és már kezd is visszaállni a bizalom a kukorica iránt. A termelők bíznak abban, hogy megfelelő talaj előkészítéssel és hibridválasztással, valamint tápanyag utánpótlással, még a szélsőséges időjárás ellenére is, képesek megtermelni az idei kukorica mennyiséget – összegezte Daoda Zoltán, aki szerint most más típusú felhők gyülekeznek, s nem a vetés körüli teendők okozzák a gondot, hanem hogy a tavaly ránk kényszerült import mennyiséggel összefüggésben a termelők hogyan tudják kivezetni a tárolókból a készletüket.

Szakértők ezért abban bíznak, hogy az aratás rendezi majd a piaci problémákat, s lesz helye a tárolókban a hazai gabonának. Az őszi vetések állapota egyébként jónak mondható, az árpa és a repce is jól telelt át.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu / Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés